KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrán válság – Vedomosztyi: A száz leggazdagabb ukrán közül tizenhét parlamenti képviselő

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

ukran parlamentA száz leggazdagabb ukrán közül tizenhét parlamenti képviselő – derült ki az amerikai Forbes magazinnak a leggazdagabb ukránokat tartalmazó listájából, amelyet kedden ismertetett a Vedomosztyi című orosz napilap.

Közülük csak egy, Petro Porosenko független parlamenti képviselő támogatja nyíltan az ukrajnai ellenzéket. Porosenkoott volt az ukrán ellenzék képviselőivel együtt a múlt hétvégén Münchenben rendezett biztonságpolitikai konferencián. A befolyásos politikus-üzletember komoly szerepet játszott a 2004-es narancsos forradalomban is, anyagilag is támogatva azt, és ezért később több fontos pozícióra tett szert a Viktor Juscsenko elnöksége alatt, valamint az elnökváltást követően, a Mikola Azarov vezette kormányban is. Porosenko vagyonát a Forbes 1,6 milliárd dollárra (mintegy 345 milliárd forint) becsüli, a száz leggazdagabb ukrán között a 7. helyen áll.

Valerij Kucseruk elemző szerint Viktor Janukovics ukrán államfőnek megfelelő jelölt lehet Porosenko a kormányfői posztra, minthogy olyan emberről van szó, aki egyformán magabiztosan tárgyal az ellenzékkel és az utcán tiltakozókkal, az oligarchákkal és Janukoviccsal, így ha ideiglenesen is, de elfogadhatják őt a politikai szereplők.

A Janukovics fémjelezte, kormányzó ukrán Régiók Pártja parlamenti képviselőcsoportjában több milliárdos is megtalálható. Az ukrán sajtóban az a feltételezés járja ugyanakkor, hogy lehetséges a szakítás az oligarchák és az államfő között. Rinat Ahmetov, 15,4 milliárd dolláros (mintegy 3542 milliárd forint) vagyonával Ukrajna leggazdagabb embere és Dmitro Firtas, aki 673 millió dollárjával (körülbelül 154 milliárd forint) csak a 14. legvagyonosabb, állítólag nem támogatják már Janukovicsot és erre ösztönzik híveiket is a parlamenti frakcióban. Ahmetov a konfliktus békés rendezésére szólított fel nemrég.

Valerij Kucseruk ezzel ellentétben úgy gondolja, hogy Ahmetov és Firtas, akik maguk mögött tudhatják a Régiók Pártja parlamenti képviselőinek a többségét, aligha Janukovics támogatása ellen szólítanak fel, csak éppen nem érdekeltek a radikális forgatókönyv ukrajnai megvalósulásában.

Vaszilij Jurcsihin, akijevi Razumkov elemző központ szakértője úgy tartja, hogy a nagyvállalkozók, az üzleti élet vezető körei nem érdekeltek a szembenállás folytatódásában, sem az Oroszországgal, illetvea Nyugattal meglévő viszony további romlásában, a feszültség erősödésében.

MTI

http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/2014/02/04/617151

One thought on “Ukrán válság – Vedomosztyi: A száz leggazdagabb ukrán közül tizenhét parlamenti képviselő

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: