Politico: Már nem ígérget annyit Ukrajnának az EU

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Júliusban Európa hat legnagyobb országa már nem tett újabb kétoldalú katonai ígéretet Ukrajnának. Ez a Kieli Világgazdasági Intézet adataiból derült ki, amit a Politico tett közzé. A kutatók szerint először fordult elő ilyen a februárban megkezdett különleges hadművelet óta.

Ez azt jelzi, hogy az európai védelmi politika Ukrajnának nyújtott támogatása éppen abban a pillanatban gyengülhet, amikor Kijev határozott ellentámadást ígért.

Újságírók szerint ez megerősíti az ukrán katonaság és médiamunkások azon véleményét, miszerint Európa nem mozdul már együtt a katonai támogatásokat illetően az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Lengyelországgal.

Christoph Trebesh, a Kieli Intézet kutatási igazgatója szerint április vége óta már jól megfigyelhető a támogatás mértékének csökkenése.

Korábban Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter azt mondta, hogy az Egyesült Királyságból új, M270-es többszörös kilövésű rakétarendszerek (MLRS) érkeztek Ukrajnába. Megköszönte London támogatását, majd utalt arra hogy Kijev hamarosan további fegyvereket kap.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Feliratkozás!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük