KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Tömeges zavargásoktól tart Berlin

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A németek frusztráltak az energiaválság és az infláció miatt.

Egyre több német politikus figyelmeztet arra: ősszel és télen jelentős méretű tiltakozásokra kerülhet sor az energiaválság miatt. Míg a kormány a szélsőjobboldalt okolja a társadalmi béke megzavarásáért, a németek nem tartják megfelelőnek a kormány intézkedéseit – írja a Magyar Nemzet.

„A németek 65 százaléka tart attól, hogy ősszel és télen tömeges tüntetések és zavargások lehetnek az orosz–ukrán háború nyomán kialakult energiaválság miatt” – az Insa közvélemény-kutató felmérése egybecseng azoknak a német politikusoknak a nyilatkozataival, akik hasonló forgatókönyvet vázoltak fel.

A tüntetők már nem a koronavírusról vagy az oltásokról beszélnek. Más területeken próbálnak apellálni az emberek aggályaira és félelmeire. Olyan, mintha az állam új ellenségeivel lenne dolgunk”

– közölte a napokban Herbert Reul, Észak-Rajna–Vesztfália tartomány belügyminisztere, utalva arra: ugyanazok a csoportok fogják szervezni a tüntetéseket, amelyek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen is tiltakoztak az elmúlt két évben.

A Magyar Nemzet arról is beszámolt, hogy a politikus szerint ezeket az embereket most a háború, a növekvő energia- és üzemanyagárak, illetve a hideg lakások ösztönözhetik arra, hogy erőszakos megmozdulásokat szervezzenek a télen, ezért a tartományi rendőrséget már most felszerelik a tüntetések kezelésére alkalmas eszközökkel.

Ennél keményebben fogalmazott nemrég Stephan Kramer, a türingiai alkotmányvédelmi hivatal vezetője, aki szerint a demonstrálók célul tűzhetik ki a kormány megdöntését is.

Érzelmileg felfűtött, erőszakos, a jövőt illetően pesszimista hangulat van a légkörben. Megingott az államba, annak intézményeibe és a politikai szereplőkbe vetett lakossági bizalom”

– idézte a lap Stephen Kramert.

A szélsőségesek méregtől átitatott német télről álmodnak”

– figyelmeztetett ugyancsak Jörg Müller, Brandenburg alkotmányvédelmi hivatalának feje.

Az orosz–ukrán háború és a Moszkvával szemben kivetett uniós szankciók hatására Németországban is az egekbe szökött az infláció, Oroszország pedig jelentősen csökkentette a Németországba irányuló gázszállítás mennyiségét az Északi Áramlat vezetéken keresztül. A gázimportőröknek ezért más forrásból és jóval drágábban kell földgázt szerezniük, hogy elláthassák ügyfeleiket. Berlin mindeközben a még működésben lévő atomerőművek végleges leállítására készül az év végén, növelve annak a kockázatát, hogy Németország energiahiánnyal, a háztartások pedig magas rezsiköltségekkel szembesülhetnek a télen – írja a Magyar Nemzet.

Ez is érdekelheti:  A New York Times-nak arról panaszkodnak az ukrán katonai vezetők, hogy a kárpátaljaiak nem akarnak önként meghalni a háborúban

Mandiner

Kiemelt kép: Videa

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük