KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Oroszország teljesen leállította a gázszállítást Lengyelországon keresztül

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Gazprom orosz energiaipari nagyvállalat csütörtökön közölte, hogy Moszkva válasz szankciói miatt nem tudja használni a Jamal-Európa gázvezeték lengyelországi szakaszát az Európába irányuló gáztranzitra.

A vállalat szóvivője, Szergej Kuprijanov pontosította, hogy a szakasz az EuRoPol GAZ-hoz tartozik, amely a Gazprom és a PGNiG lengyel gázipari nagyvállalat közös vállalata. Ez utóbbi a Jamal-Európa gázvezeték lengyelországi szakaszának üzemeltetője.

Moszkva szerdán jóváhagyta azon vállalatok listáját, amelyekkel szemben különleges gazdasági intézkedéseket fog alkalmazni. A lista 31 céget tartalmaz, köztük a lengyel EuRoPol GAZ-t, valamint a Gazprom korábbi német egységeit. Az orosz tulajdonú leányvállalatot a múlt hónapban foglalták le a német hatóságok, és államosítják őket.

“A Gazprom számára ez azt jelenti, hogy tilos az EuRoPol GAZ tulajdonában lévő gázvezeték használata az orosz gáz Lengyelországon keresztül történő szállítására” – közölte a vállalat hivatalos Telegram-csatornáján.

Vlagyimir Putyin orosz elnök május 3-án rendelte el, hogy egyetlen orosz szervezet sem köthet üzleteket a szankciós listán szereplőkkel, sőt, a már meglévő üzletekből eredő kötelezettségeinek sem tehet eleget.

A rendelet megtiltja a termékek és nyersanyagok exportját a szankciós listán szereplő személyek és szervezetek számára.

Putyin szerint a rendelet válasz az Egyesült Államok és szövetségesei illegális intézkedéseire, amelyek célja, hogy Oroszországot, illetve annak állampolgárait és jogi személyeit megfosszák tulajdonjoguktól, illetve korlátozzák tulajdonjogaikat.

A Jamal-Európa gázvezeték Oroszországon, Beloruszon, Lengyelországon és Németországon halad keresztül. Oroszország Európa teljes gázszükségletének közel 40%-át látja el, és ez az útvonal az ország nyugati irányú szállításainak közel 15%-át teszi ki. A vezeték a közelmúltban fordított üzemmódban működött, Németországból Lengyelországba küldött gázt, miután Varsó nem fogadta el Moszkva követelését, hogy rubelben fizessen.

Orosz Hírek

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: