KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orosz offenzíva Ukrajnában Donyeck teljes felszabadításáért – 25 ezer ukrán katona esett el

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz haderő szerdán ellentámadásba lendült az ukrán erők által visszafoglalt donyecki települések visszaszerzéséért, ejtőernyősök és szárazföldi alakulatok bevetésével felőrli a Soledart (Bahmutot) védő ukrán csapatokat. A véres harcokban 25 ezer ukrán katona vesztette életét – tájékoztatott róla csütörtök reggeli hírösszefoglalójában a Magyar Békekör.

Harcokban megsebesült katonákkal teltek meg az ukrán városok kórházai. A csatában egy brit is elesett, egy másiknak pedig nyoma veszett.

Orosz ellenoffenzíva folyik Artyomovszk, Kupjanszk, Szinkovka, Kiszlovka, Novoszlovoszkoje, Krasznij Liman, Csornovaja Dibrova, Makejevka, Csornovonopopovka, Podgorodnoje, Nyikolszkoje, Precsisztovka, Novoszjolka, Belogorovka, és Dzserzsinszk visszafoglalásáért is.

Soledar bevétele miatt tovább gyengült az ukrán sereg harci morálja, hiszen a kijevi vezetés ott vonta össze a hadsereg színe-javát, hogy bebizonyítsa, az ukránok képesek visszafoglalni az oroszok által elfoglalt területeket.

Az ukrajnai hadműveletben résztvevő katonai ágak és szolgálatok tevékenységének hatékonyabb összehangolása érdekében személycserét hajtottak végre a felső hadvezetésben. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Valerij Geraszimov hadseregtábornokot, a hadsereg vezérkari főnökét nevezte ki az integrált erők főparancsnokává az októberben kinevezett Szergej Szurovikin hadseregtábornok helyett. Szurovikin, a légierő főparancsnokaként Geraszimov helyettese lett, csakúgy mint Oleg Szaljukov hadseregtábornok, a szárazföldi erők főparancsnoka, és Alekszej Kim ezredes, a fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese.

Az Ukrajnában kibontakozó orosz offenzíva közepette a NATO egységet igyekszik felmutatni. „A világ növekvő geopolitikai versenyének sikeres megvívása, és a régió kritikus infrastruktúráinak védelme érdekében” január 10-én megerősítette stratégiai partneri viszonyát az Európai Unióval, a lengyel és a litván elnök pedig január 11-én arról biztosította Zelenszkij ukrán államfőt, hogy támogatja Ukrajna felvételét a NATO-ba, és minden katonai segítséget megad neki. Leopard 2 tankok átadását is kilátásba helyezték.

A lublini háromszög (a Litvániát, Lengyelországot és Ukrajnát magában foglaló regionális csoport) vezetői megerősítik az évszázados stratégiai kötelékeket Litvánia, Lengyelország és Ukrajna között (melyek a XVI. – XVIII. században Rzeczpospolita néven lengyel-litván nemzetközösséget alkottak), és készek Ukrajna védelmi képességének további erősítésére – áll Gitanas Nauseada, Andrzej Duda és Volodimir Zelenszkij közös közleményében.

Ez is érdekelheti:  Korrupció Óbudán: tíz gyanúsított, százmilliós kenőpénz

Nyilatkozatukra Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese azzal reagált, hogy a Kijevnek szállított sok harci eszköz hamarosan fémhulladékká válik, és nem menti meg szétesésétől a mesterséges országot.

Zelenszkij szerdán újabb személyeket fosztott meg ukrán állampolgárságuktól. Harctéri nehézségeit leplezendő, „hazaárulónak” minősítette az ukrán parlamenti ellenzék négy tagját, Viktor Medvedcsukot, Taras Kozakot, Renat Kuzmint és Andrej Derkacsot. (Medvedcsuk egy fogolycsere eredményeként Oroszországba került.) Négy nappal korábban, január 7-én Zelenszkij 13 ortodox papot fosztott meg ukrán állampolgárságától azzal a váddal, hogy viszályt szított az ukránok között.

Melitopol, Luhánszk, Kijev, Moszkva, 2023. január 12. csütörtök (MB)

Kiemelt képen balról jobbra: Charles Michel, az Európai Unió Tanácsának elnöke, Jens Stoltenberg NATO főtitkár és Ursula von der Leyen, az EU Bizottságának elnöke ünnepli a NATO és az EU megerősített stratégiai szövetségét.

Magyar Békekör

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük