KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Orbán Viktor: Ha nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi végre az Európai Unió?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Orbán Viktor Veszprémben a tánc- és mozgásművészeti központ megnyitóján mondott beszédet pénteken. Emlékeztetett, hogy Veszprém Európa kulturális fővárosa 2023-ban.

„2023-ban Veszprémről beszélni könnyű és hálás, Európáról beszélni viszont nehéz és körültekintést kíván” – kezdte beszédét a miniszterelnök, aki azzal folytatta, Veszprémről azért könnyű beszélni, mert a 2010-ben megújított Magyarország egyik sikertörténete. Régi, évtizedes célok, városi uszoda, 8-as út, déli elkerülő, állatkert – sorolta a fejlesztéseket.

„Az itt élőket úgy ismerem, mint akik mindig is büszkék voltak veszprémi mivoltukra. Történelmünk egyik legősibb városa. Szinte tapintható polgári kultúra, pannon műveltség és öntudat. A veszprémiek mindig úgy gondolták, hogy veszpréminek lenni minőséget is jelent. Ezt senki sem vitatta, nem sérelmezte”  fűzte hozzá Orbán Viktor.

„Székesfehérvár a királyok városa, Veszprém pedig a királynőké. A különbség nem csak esztétikai természetű. A király a nagyobb, de a sakktáblán – meg otthon – világosan kiderül, hogy az igazi ütőerő a királynőnél van” 

– folytatta.

A miniszterelnök kifejtette, hogy a kormány teljes mellszélességgel támogatta, hogy Veszprém méltó módon lehessen Európa kulturális fővárosa.

„A kormány szinte az utolsó szabad filléreit is odaadta Veszprémnek, hiszen egy királynő nem mehet a bálba akármilyen hacukában”. Hozzátette, 100 milliárd forint körüli az az összeg, amit befektette Veszprém városába. „Jól döntöttünk. Ami itt történt, arra minden magyar büszke lehet határon innen és túl.”

Kitért arra is, hogy Európáról beszélni a mai időkben nehéz, de köszönettel tartozunk az Európai Uniónak, hogy Veszprém, és így Magyarország mellett döntöttek. Ezek után az unió megalakulásának történelmét említette, emlékeztetve, hogy a Római Birodalom bukása után már tudni lehetett, hogy az európai államok egymással fognak versengeni. A területek felett azonban lebeg egy álom, hogy egységes lehet Európa.

„Egyszerre van jelen az önálló nemzeti lét és a birodalmi gondolat. A nemzeti kultúra és az európai értékek. Ha szerencsénk van, megtaláljuk a kényes egyensúlyt a nemzeti szuverenitás és európai együttműködés között. Ha nincs szerencsénk, elbillen a dolog, s lesz belőle nemzeti konfliktusok aknamezője, vagy bürokratikus hatalmi gépezet, amely visszaél a hatalmával.”

Mint mondta, az Európai Uniót két cél hívta életre: a béke és a jólét.

„Ma azonban kötésig állunk egy háborúban, és a gazdasági kilátások egyre aggasztóbbak és rosszkedvűbbek. Ha nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi végre az Európai Unió? Ezt a kérdést írta fel az égre figyelmeztető ujjával a történelem ura, s ha nem találjuk meg rá a választ, akkor az olyan szép szokások és remek programok napjai, mint az Európa Kulturális Fővárosa, meg vannak számlálva. De ma ne gyötörjük magunkat ilyen nehéz kérdésekkel, hiszen ünnepelni jöttünk, és örüljünk annak, hogy még van miért”– zárta beszédét a miniszterelnök.

https://www.facebook.com/watch/?v=1766415297088800

Ez is érdekelheti:  Megerősítve: életét vesztette az iráni elnök

MN

Kiemelt képen: Orbán Viktor Veszprémben 2023.05.12-én / Blikk

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük