A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orbán Viktor felszólította Európát, hogy kössön biztonsági megállapodást Oroszországgal

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Brüsszelnek megállapodást kell kötnie Moszkvával az európai biztonság jövőjéről – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök, írja a RIA Novosztyi.

„Természetesen megállapodást kell kötnünk Oroszországgal az európai biztonság jövőjéről”

– mondta Orbán Viktor egy katari gazdasági fórumon.

Magáról az EU jövőjéről szólva a magyar miniszterelnök azt mondta, kétféleképpen lehet nézni a helyzetet. Szerinte Brüsszel egy „egységes Európa államát” akarja létrehozni, ezzel szemben egyes országok, köztük Magyarország, az unió tagállamainak nemzeti hatáskörének bővítését támogatják.

Korábban Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azt mondta, hogy felajánlotta kollégájának, Szergej Lavrovnak és az ukrán elnöki hivatal vezetőjének, Andrij Jermaknak, hogy „bármikor helyet ad a béketárgyalásoknak”. A diplomata megjegyezte, hogy a „jelenlegi európai és transzatlanti kontextus” „nem a béke javára” alakult, amelyet „a legtöbben akarnak”.

Moszkva többször jelezte, hogy kész a párbeszédre Kijevvel, de az ukrán fél törvényesen megtiltott minden tárgyalást Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A G20-ak csúcstalálkozóján Volodimir Zelenszkij azt is kijelentette, hogy „nem lesz Minszk-3”. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az ilyen szavak „abszolút megerősítik” Ukrajna nem hajlandóságát a tűzszünetről szóló tárgyalásokra.

Emellett Peszkov azt is elmondta, hogy nincsenek előfeltételei annak, hogy a helyzet most békés irányba forduljon, és az állam prioritása továbbra is „a különleges művelet céljainak elérése”, ami „jelenleg csak katonai eszközökkel lehetséges”.

Kiemelt képen: Orbán Viktor miniszterelnök (j) felszólal a katari gazdasági fórumon Dohában 2023. május 23-án. Balról John Micklethwait, a Bloomberg főszerkesztője. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: