KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megszavazta a parlament: nem büntethető a sajtóban megjelent rágalmazó- vagy becsületsértő állítás

Az eddig érvényben lévő Btk. szerint rágalmazásért akár két évre is elítélhették az állítót.

Megszavazta a parlament a Fidesz javaslatát kedden, amely alapján enyhítenek a sajtóban megjelent rágalmazó- vagy becsületsértő állítások büntethetőségén – írta meg a Telex. Az előterjesztést 129 igen és 57 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés.

A jövőben akkor nem lesz büntethető a rágalmazás és a becsületsértés, ha egy sajtótermékben mindaz a közügyek szabad megvitatása közben történik, addig amíg az állítás „nyilvánvalóan és súlyosan” nem sérti valaki emberi méltóságát.

A módosítás csak a sajtóban megjelent cikkekre vonatkozik, ha valaki blogokon, Facebookon vagy hasonló oldalakon csinálja, az továbbra is büntethető marad.

Az indoklás szerint a módosítás a sajtó dekriminalizációját biztosítja, „a közügyekkel kapcsolatos véleménynyilvánítás esetén csak végső esetben lehet a büntetőjog eszközéhez folyamodni, mivel a sértett sajtó-helyreigazítási eljárás, illetve személyiségi jogi per útján is jóvátételt nyerhet mind erkölcsi, mind anyagi értelemben”.

Mandiner

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük