KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Napozóágyak és strandok helyett védelmi rendszerek – így készülnek az oroszok az ukrán ellentámadásra

A BBC műholdas elemzése néhány kulcsfontosságú pontot azonosított Dél-Ukrajnában.

A BBC műholdas elemzése feltárta az Oroszország által épített kiterjedt védművek egy részét, miközben a háborúban álló ország egy jelentős ukrán ellentámadásra készül.

A hónapok óta tartó patthelyzet után a várható támadás valószínűleg döntő teszt lesz Ukrajna számára, mivel be akarja bizonyítani, hogy a Nyugattól kapott fegyverekkel jelentős harctéri előnyöket tud elérni – hívta fel a figyelmet a lap.

A BBC több száz műholdfelvételt megvizsgálva azonosított néhány kulcsfontosságú pontot Dél-Ukrajnában a lövészárkok és más erődítmények ősz óta tartó kiépítésében.

  • Több helyszín betekintést nyújt abba, hogy Oroszország mit vár az ellentámadástól, és milyen védekezéssel találkozhatnak a jövőben ukrán erők.

Többszörös védelmi gyűrű Tokmak körül, stratégiai jelentőségű Mariupol

Ezek egyike Tokmak, mivel az orosz erők a kulcsfontosságú területeket erősítették meg elsősorban, így például a Zaporizzsja megyében található várost. Egy esetleges és sikeres ukrán ellentámadás esetén ugyanis a Krím szárazföldi összekötése is megszűnne Oroszországgal, ezért a város körül többszörös védelmi gyűrűt építettek ki: lövészárkokkal, harckocsiakadályokkal, bunkerekkel és vélhetően rengeteg aknával – sorolta az elemzés.

De kitértek a stratégiai jelentőségű és egyben szimbolikus Mariupolra is. Oroszország ugyanis arra számít, hogy az ukránok megpróbálják azt visszafoglalni.

A városból ezért valóságos erődöt alakítottak ki, körkörös védelemre berendezkedve. A kikötővárostól 55 kilométerre északra lévő Rivnopil település környékén például kör alakú árokrendszereket építettek ki, vélhetően a tüzérség védelmére.

A BBC elemzése szerint Oroszország tehát készül a támadásra, persze nyilván az ukrán fél is pontosan tisztában van ezen védelmi rendszerekkel.

A lap szerint előfordulhat, hogy a látványos védelmi rendszerek maguk is részei az elterelésnek, vagyis az oroszok célja, hogy az ukrán ellentámadást csapdába csalja.

BBC; Mandiner

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük