KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orbán Viktor 26 országot nem védhet meg saját vezetőiktől

Orbán Viktor miniszterelnök este a Hír TV Napi Aktuális című műsorának nyilatkozott, ahol Bayer Zsoltnak beszélt az Európai Tanácsban hozott döntések okairól, így arról, miért nem sikerült meggyőznie a többi vezetőt az Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, illetve hogy milyen Európai Uniót gondol hasznosnak a kontinens szempontjából.

A magyar miniszterelnök emlékeztetett, hogy Ukrajna tagjelöltté válása óta eltelt hét hónap, ám a hét alapvető feltétel fele sem teljesült azóta, ám a többi ország képviselője a csúcson másként gondolkodott. Többen is elismerték, hogy Ukrajna valóban nem érett a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, ám ezt „nem tekintették olyan súlyúnak, mint mi, ezért tették meg ezt a gesztust” – mondta Orbán Viktor, aki ezúttal is leszögezte, hogy a stratégiai partnerség jobb megoldás lett volna, ám a többiek a geopolitikai gesztust fontosabbnak tartották, hozzátéve: 26 országot nem védhet meg saját miniszterelnökeiktől.

A kormányfő a már meglévő és mindenki által látható problémák között említette, hogy a magyar gazdákat, fuvarozókat jelentős mértékben hátrányosan érintett Ukrajna eddigi kedvezményezettsége, mert nem azonos versenyfeltételek alakultak ki.

A kormányfők többsége a csúcson beszélt a problémákról, ám a gesztust fontosabbnak tartotta.

Orbán Viktor úgy látja, hogy Ukrajna ügyében ugyanaz játszódik le, mint korábban a migráció esetében, amikor az összes többi ország más álláspontot képviselt, ám azóta szembesültek az akkor figyelmen kívül hagyott gondokkal, amelyeket így sokkal nehezebb kezelniük.

„Óriási csalódás lesz Ukrajnában, amikor a csatlakozási tárgyalások elakadnak, mert a kihívásoknak nem tudnak megfelelni, nem képesek teljesíteni azokat az előírásokat, amelyek nélkül nem léphetnek be az EU-ba”

– fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy két csoport zsarolja az Európai Bizottságot Magyarország ügyében az Európai Parlamenten keresztül, egy külföldi és egy magyar csoport, amelyeket összeköt Soros György személye.

Ez is érdekelheti:  Stoltenberg: Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan

Magyarországnak 32 milliárd euró járna az Európai Uniótól, amit át akarnak játszani Ukrajnának, és az összeg kilencven százaléka amerikai cégekhez juthatna el az ukrán vásárlások során. Orbán Viktor attól tart, hogy a magyar pénzeket akarják Ukrajnának átjátszani, ezért ragaszkodik ahhoz, hogy ne a költségvetésből, hanem külön keretből támogassák Ukrajnát. Eddig a 32 milliárdból már 10 milliárdra ígéretet tett a bizottság, ám azon dolgoznak, hogy a többi pénz is megérkezzen az országba.

A Nyugat-Balkán integrálása földrajzi okokból is fontos lenne, de sajnos ezt kevés európai vezető látja át, pedig a Balkánon Görögország és Magyarország között így egy fehér folt van.

Az álhírekkel szemben nem kivezetni akarja az Európai Unióból az országot, hanem elfoglalni próbálja azt.

„Nem egy szuperállamra van szükség, ugyanakkor az Európai Unió mint eszköz az összefogásra, jó, de akik a középpontban állnak, azok a nemzetállamok idejének lejártáról gondolkodnak”

– fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy több területen is alapvetően másként látják a jövőt.

„Az Európai Uniót azért hozták létre, hogy szabályozza a piacot, de ne mondja meg, hogyan éljenek az emberek az egyes országokban”

– szögezte le Orbán Viktor az interjúban.

MH

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien 

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük