KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Olajembargó: megszólaltak az EU-s vezetők Orbán Viktor „győzelméről”, Rutte szerint egy dologban igaza volt

Zajlik a kétnapos EU-csúcs, amelyeknek egy fontos fejleménye már biztos van, ugyanis hétfő éjjel megszületett a megállapodás az orosz olajembargóról, de kivételekkel, Magyarország például tovább veheti az orosz olajat. Kedden folytatódik az ülés, amelyek várhatóan szó esik több energetikai témáról, például a RePowerEU és a magas energiaárak is szóba kerülhetnek a megbeszéléseken.

A hétfő éjjel született megállapodás értelmében az év végéig az EU-ba irányuló orosz olajimport 90 százaléka leáll. A Politico összefoglalta a fontosabb fejleményeket, politikusi kommentárokat a hajnalban tető alá hozott megállapodás kapcsán.

A megállapodás

Az olajembargó azonnal vonatkozik az Oroszországból származó olajimport kétharmadára, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte: a megszorító intézkedések az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal fogják csökkenteni. Az embargó vonatkozik a nyersolajra és a kőolajtermékekre is.A találkozó zárónyilatkozata szerint a csővezetéken szállított nyersolajra a tilalom egyelőre nem terjed ki, így Magyarország, Szlovákia és Csehország tovább veheti az orosz olajat a Barátság kőolajvezeték déli ágán. A vezeték északi szárnyának lezárását az év végéig vállalták az érintett országok.Az Európai Tanács hozzátette, hogy ellátási zavarok esetén „sürgősségi intézkedéseket” vezetnek be az ellátás biztonságának biztosítása érdekében.Az EU-s olajimport 36 százaléka érkezett Oroszországból eddig.

A lett miniszterelnök Twitteren kommentálta a híreket, miszerint jelentős előrelépés történt annak meggátolásában, hogy Oroszország tovább tudja finanszírozni a brutális háborút, de hozzátette, hogy nem szabad itt megállni és folytatni kell a nyomásgyakorlást.

A finn Európaügyi miniszter a Politico-nak elmondta, hogy a megállapodás létfontosságú volt és megjegyezte, hogy bár nem tökéletes, de nagy lépés annak irányába, hogy megszüntessék a függőséget az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A munka folytatódik – tette hozzá.

Alexander De Croo belga miniszterelnök szerint az orosz olajra vonatkozó embargó volt az energiával kapcsolatos szankciók első célja. Egyes országok azt remélték, hogy az olajtilalomról szóló megállapodás után az orosz gázra is csapást fognak mérni, de a belga vezető szerint olyan szankciók kellenek, amelynek jobban kell fájniuk Oroszországnak, mint az Európai Uniónak.

Ez is érdekelheti:  Eddig nem látott erővel sértegették Orbán Viktort

Hozzátette, hogy most arra kell összpontosítani, hogy átültessék a gyakorlatba a szankciókat, amelyek valószínűleg sokáig érvényben lesznek.

A belga miniszterelnök részletesen beszélt a kivételekről is, Csehország például 18 hónapos mentességet kapott, hogy legyen idejük az átállásra bizonyos finomított termékeknél. Magyarországnak egy rövid időre szüksége van ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon, a vezetők azt nem pontosították egyelőre, hogy mennyi időre. Megerősítette, hogy Magyarország és Szlovákia számára akár a szükségintézkedések lehetősége is fennáll, ha az embargó miatt csökkenne az olajellátásuk, abban az esetben más forrásokon keresztül garantálnák az ellátásbiztonságot.

Orbán Viktor hajnalban Facebook-posztban közölte, miszerint megszületett a megállapodás és Magyarország mentesül az olajembargó alól.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a megállapodás nem jelenti azt, hogy Orbán Viktor óriási győzelmet aratott volna, de igaza volt – írja tudósításában a politico.

Közel egy hónapnyi huzavona után Magyarország megkapta a csővezetékes importra vonatkozó, határidő nélküli mentességet, valamint egy olyan rendelkezést, ami lehetővé teszi, hogy ha a csővezetékes szállítás megszűnik, akkor is tudjon olajat vásárolni szállítmányokon keresztül. A teljes képhez hozzátartozik, hogy nehéz helyzetben van Magyarország, mivel a finomítóik csak orosz nyersolajjal működnek – mondta el a holland miniszterelnök, hozzátéve, hogy ebben az értelemben szerinte igaza van Orbán Viktornak és hogy Magyarország nem csak saját magának, de Csehországnak és Szlovákiának is kérte a mentességet.

Ugyanakkor kiemelte, hogy továbbra is probléma, hogy nagyon függ Magyarország az orosz olajtól.

A mentesség időtartalmáról a későbbiekben döntenek a vezetők, fel kell mérni, hogy mennyi időbe telik Magyarországnak és a többieknek, hogy átalakítsák a finomítóikat – tette hozzá a holland miniszterelnök.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az olajtilalomról elmondta, hogy megállapodás nélkül nehéz lenne hatékonyan harcolni Putyin hadigépezete ellen, és az előzetes pesszimizmus ellenére jól működtek a diplomáciai kapcsolatok.

Ez is érdekelheti:  Trump közölte, hogy nem szereti a szankciókat

Az olajembargó kérdése beárnyékolt néhány energetikai témát, amely szintén a kétnapos ülés feladata lenne, például a RePowerEU-t, amivel az orosz gázról való leválás megtörténhetne 2030-ig, valamint a magas energiaárak kérdését. Mindössze 30 percet fordítottak hétfőn ezekre a fontos ügyekre. De az ülés ma délelőtt 9:30-kor folytatódik, amikor az uniós vezetők ismét visszatérhetnek rá.

Ami a piaci hatásokat illeti, az olajár emelkedik a ma reggeli kereskedésben a hírekre.

Portfolio

Kapcsolódó:

Működik az EU olajembargója: ki is lőtt az olaj ára

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük