KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Moldova nem tudja tovább etetni az ukrán menekülteket – elfogyott az élelmiszer

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Moldovában élelmiszerhiánnyal szembesülhetnek az Ukrajnából érkező menekültek az ideiglenes befogadó központokban. Erre figyelmeztetett ma, a kisinyovi egészségügyi osztály vezetője, Boris Gilca.

Megjegyezte, hogy az elmúlt hét során a Partria Lukoil központjában „lényegesen” megnőtt a humanitárius segélyek iránti igény. Míg korábban 350-450 élelmiszercsomagot szállítottak oda egy nap alatt, a múlt pénteken már 540 élelmiszercsomagot kellet kiküldeni, ugyanakkor azt a raktárban már fogy az élelmiszer – figyelmeztetett Gilca

„A raktár működtetéséhez folyamatos és napi ellátásra van szükség. 2 hete érkezett meg az első élelmiszereket szállító kamion a vatrai raktárból. Most újabb ellátmányt kértem” – mondta az osztályvezető.

Boris Gilca hozzátette, hogy most a központ az életkörülmények javításán dolgozik. Elmondása szerint hamarosan számítógépes osztályt is fellétrehoznak, hogy a gyerekek online tanulását el tudják kezdeni. A Belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint jelenleg közel 80 ezer ukrán állampolgár tartózkodik Moldova területén.

Korábban a moldovai hatóságok elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, ahogyan az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége működik a köztársaságban. Igor Grosu, a parlament elnöke olyan  statisztikákra hivatkozott, amelyek szerint az ukrajnai katonai konfliktus elől menekülő közül mindössze 30 ezren kapták meg a szervezet által beígért támogatást. A segélyezés jelentős megterhelést jelent Moldáviának, ráadásul a forráselosztás is lassan halad működik.

Anna Revenko belügyminiszter összehasonlította az ideiglenes szállásadó központokat a kisvárosokkal, amelyek többletköltséget igényelnek a megfelelő tartózkodási feltételek biztosításához. Dmitrij Budjanszkij moldovai pénzügyminiszter pedig elmondta, hogy a hatóságok már 13 millió dollárt költöttek az ukrajnai menekültek ellátására, amiből ii milliót az állami költségvetés finanszírozott, a fennmaradó részt adományokból tudták biztosítani.

Maia Sandu moldovai elnök többször fordult a Nyugathoz azzal a kéréssel, hogy nyújtsanak pénzügyi segítséget a Moldovának az ukrán menekültek ellátásához.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ez is érdekelheti:  Oroszország és Észak-Korea stratégiai partnerségi szerződést ír alá

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük