TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nuland: az USA csaknem fél éve segíti az ukrán ellentámadás előkészítését

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Victoria Nuland politikai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár csütörtökön Kijevben elmondta, hogy Washington csaknem fél éve segít az Oroszország elleni ukrán “ellentámadás” megtervezésében.

“Még az ellenoffenzíva tervezése közben is, amelyen már mintegy 4-5 hónapja dolgozunk Önökkel együtt, már megkezdtük a megbeszéléseket az ukrán kormánnyal és a kijevi barátainkkal – mind a polgári, mind a katonai oldalon – Ukrajna hosszú távú jövőjéről” – mondta Nuland a kijevi biztonsági fórumon a külügyminisztériumból videokapcsolaton keresztül.

Hozzátette, hogy a támadás “valószínűleg olyan eseményekkel párhuzamosan kezdődik és halad”, mint például a július 11-re tervezett litvániai NATO-csúcstalálkozó.

Nuland szerint az USA tervezi Ukrajna jövőbeli hadseregét is, hogy elrettentse Oroszországot, így “bárhol és bárhogyan is végződjön ez – egy év, hat év, 16 év – nem fogjuk ezt újra megismételni”. Egyúttal rózsás képet festett egy olyan jövőről, amelyben Ukrajna “Európa újjáélesztésének motorja” lesz, és “demokratikus példát mutat… az egész világnak”.

A fórumot a Nyitott Ukrajna Alapítvány szervezte, amelyet Arszenyij Jacenyuk volt ukrán miniszterelnök hozott létre, aki moderálta azt a panelt, amelyen Nuland felszólalt. Egy másik panel társszponzora az Atlanti Tanács volt, amelynek tisztviselői azzal érveltek, hogy “a transzatlanti egység és a szilárd támogatás segíthet Ukrajnának legyőzni Oroszországot és megújítani Európa biztonságát”.

A kijevi kormány hónapok óta nagyszabású “ellentámadást” hirdetett. Volodmir Zelenszkij elnök és más ukrán tisztviselők azzal érveltek, hogy nincs elég fegyverük, lőszerük és felszerelésük, és szükségük van arra, hogy a Nyugat többet küldjön az ellentámadás megindításához. Csütörtökön Zelenszkij két tanácsadója olyan nyilvános nyilatkozatot tett, amely arra utalt, hogy az offenzíva még nem kezdődött meg, míg egy harmadik azt állította, hogy az 1500 kilométer hosszú frontvonal mentén már folyamatban van.

Ez is érdekelheti:  Amerikai fegyvert vethet be a náci Azov ezred

Nuland arról vált ismerté, hogy 2013 decemberében Kijevbe utazott a Majdan-tüntetések támogatására, és süteményeket osztogatott az EU-megállapodást követelő tömegeknek.

Victoria Nuland süteményt oszt a tüntetőknek a kijevi Majdan téren 2013 decemberében

Egy 2014. februári telefonbeszélgetés során Geoffrey Pyatt kijevi amerikai nagykövettel tárgyalt a leendő ukrán kormány összetételéről. Három héttel később a neonácik erőszakkal átvették a hatalmat Viktor Janukovics elnöktől, ami olyan eseményeket váltott ki, amelyek a Krím Oroszországhoz való visszacsatolásához és a donbasszi összecsapásokhoz vezettek.

Nuland 2021-ben Joe Biden kormányának tagjaként visszatért a Külügyminisztériumba, és ismét az Ukrajna-politikáért felelt. A Carnegie Alapítvány februári rendezvényén felszólalva azt mondta, hogy a Krím elfoglalása és a moszkvai rendszerváltás lenne a jelenlegi konfliktus ideális kimenetele. Sógornője, Kimberly Kagan vezeti az Institute for the Study of War (ISW) nevű washingtoni érdekvédelmi szervezetet, amelyet a nyugati média gyakran idéz az ukrajnai frontvonalon kialakult helyzetről.

 

Orosz Hírek

Kapcsolódó:

Kiderült, kik gyilkoltak meg száz embert a kijevi Majdanon: a fősodratú média hallgat

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük