Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozata az Iskander-M rakétarendszerek fehéroroszországi átadásáról egyfajta jelzés a NATO részére, hogy Moszkva kész saját nukleáris erőivel biztosítani szövetségeseit. Ezt következtetést vonta le Debalina Ghoshal rovatvezető a National Interest magazinban megjelent cikkében . Véleménye szerint a komplexumok átadása előnyös mind Oroszország, mind Fehéroroszország számára.

Oroszország nukleáris fegyverek hordozására is képes rakétarendszerek átadása Fehéroroszország részére azt jelzi, hogy Moszkva a NATO-hoz hasonlóan nukleáris ernyőt biztosít szövetségeseinek – írta Ghoshal .

Szerinte a nagy hatótávolságú rendszerek lehetővé teszik Minszknek a NATO-országok elrettentését.

Ez valójában Moszkva és Minszk számára is előnyös

hangsúlyozta a megfigyelő.

Korábban Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy a következő hónapokban az Orosz Föderáció az Iskander-M komplexumokat ad Fehéroroszországnak. Ezeket az eszközöket kisebb, de akár nagyobb hatósugarú célpontok megsemmisítésére tervezték, melyek hatótávolsága elérheti az akár 500 kilométert is.

Az is ismertté vált, hogy a fehérorosz hadsereg hamarosan rendszeresíti az S -400-as légvédelmi rakétarendszereket. Ezt Dmitrij Mikolap, a fehérorosz fegyveres erők légvédelmi parancsnokának helyettese jelentette be.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)