Németország felszólította Szerbiát, hogy válasszon Oroszország és az EU között

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Szerbiának döntenie kell, hogy Oroszországhoz vagy az EU-hoz csatlakozik – mondta egy német tisztségviselő kedden a Reutersnek. Miközben Berlin óva intette Belgrádot attól, hogy kelet felé nézzen, a szerb vezetés továbbra is szkeptikus Brüsszellel és a Nyugattal szemben.

Mint ismeretes Szerbia nem volt hajlandó szankcionálni Oroszországot. Sőt, Belgrád és Moszkva szeptemberben megállapodást írt alá a külpolitikai együttműködés bővítéséről.

Az Európai Unióhoz való csatlakozás előfeltétele, hogy igazodjunk Brüsszel álláspontjához a globális ügyekben. Szerbia 2009 óta tagjelölt. Amennyiben Aleksandar Vučić szerb államfő lemond a Moszkvával kötött megállapodásáról, és az EU-hoz fordul, Németország felajánlja támogatását

– árulta el a képviselő a Reutersnek.

„Ha úgy dönt, hogy a másik utat választja, ennek negatív következményei lesznek”

magyarázta az illetékes.

Vučić a múlt hónapban kijelentette, hogy Németország és Franciaország felajánlotta , hogy felgyorsítja Szerbia EU-tagságának folyamatát, ha Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét.

„Azt hiszik, hogy ezzel megoldódik Európa egyik égető kérdése… [de] Szerbia nem fogadja el Koszovó ENSZ-tagságát sem alkotmányos, sem egyéb okokból”

hangsúlyozta az elnök a nemzethez intézett televíziós beszédében.

„Nem az a kérdés, hogy akarunk-e csatlakozni az EU-hoz, hanem az, hogy az EU akarja-e Szerbiát”

mondta Aleksandar Vulin belügyminiszter októberben a Novosztyi híroldalnak.

„Úgy gondolom, hogy az Oroszországgal való barátság a legnagyobb jelentőségű, és enélkül Szerbia fizikai eltűnését kockáztatjuk” – tette hozzá Vulin.

 

Kiemelt kép: Aleksandar Vučić szerb elnök beszédet mond a nemzethez egy belgrádi sajtótájékoztatón, 2022. május 6-án © AP / Darko Vojinovic 


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük