KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Németország a svéd NATO-tagság ratifikációját követeli Magyarországtól

Németország nyomást gyakorol a magyar kormányra, Svédország NATO-csatlakozási kérelmét illetően, mivel az egyben „a szövetség iránti lojalitás kérdése” – mondta a Politicónak egy EU tisztviselő. Magyarország kormánypártja azonban bojkottálta a hétfői ratifikációs szavazást – így tudósít a Russia Today.

Magyarország az egyetlen NATO-tag, amely még nem hagyta jóvá Svédország csatlakozási kérelmét az Egyesült Államok vezette katonai blokkhoz. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a múlt hónapban zöld utat adott a Fidesznek, hogy szavazzon a ratifikációról, de a párt – amely jelentős parlamenti többséggel rendelkezik – nem volt hajlandó részt venni a hétfői szavazáson. Hacsak időközben nem hívnak össze rendkívüli parlamenti ülést, újabb szavazásra nem kerül sor a törvényhozás február 26-i következő rendes üléséig.

„Úgy gondoljuk, hogy most már a szövetséghez való hűség és általában az uniós államok közötti baráti magatartás kérdése az, hogy ez nagyon gyorsan megtörténjen”

– mondta egy magas rangú német tisztviselő kedden Berlinben újságíróknak – írja a Russia Today a Politico hírei alapján.

A tisztviselő nem részletezte, hogy Berlin nyomást gyakorol-e Budapestre a színfalak mögött. A jelentés azonban egy héttel azután érkezett, hogy Orbán azzal vádolta meg az uniós vezetőket – köztük Olaf Scholz német kancellárt -, hogy azzal „zsarolják” őt, hogy amennyiben nem támogatja az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós (54 milliárd dolláros) segélycsomagot, bedöntik a a magyar gazdaságot.

A magyar kormányfő többször is szembefordult Brüsszellel az EU Ukrajnával kapcsolatos politikája miatt, azzal érvelve, hogy a Moszkva elleni szankciók jobban ártanak az EU gazdaságának, mint Oroszországnak. Orbán azt is hangsúlyozta, hogy Kijev nem lesz képes Moszkvát katonailag legyőzni, és hogy „a világ egyik legkorruptabb országaként” Ukrajna nincs abban a helyzetben, hogy csatlakozzon az EU-hoz.

A Fidesz ellenállása Svédország NATO-tagságával szemben azonban egy régóta húzódó vitából ered Stockholm és Budapest között – emeli ki a Russia Today rámutatva arra, hogy Svédország korábban támogatta azt, hogy az EU visszatartsa a Magyarországtól a pénzeket Orbán keményvonalas bevándorláspolitikája és az LMBTQ-kérdésekkel kapcsolatos konzervatív álláspontja miatt. Ezen kívül Stockholm tavaly csatlakozott az Európai Bizottság Magyarország elleni jogi eljárásához a magyar gyermekvédelmi törvény miatt. A jogszabályt, amely tiltja a homoszexualitás vagy a nemváltoztatás ábrázolását a 18 év alattiaknak szóló médiatartalmakban, más EU-tagok LMBTQ-ellenesnek minősítették – részletezte az előzményeket az orosz portál.

Ez is érdekelheti:  Történelmi jelentőségű a Patrióták Európáért-frakció megalakulása

A Fidesz hétfői közleményében azt írta, hogy tagjai támogatni fogják Svédország NATO-pályázatát, de csak azután, hogy találkoznak Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel.

Kristersson kifejezte hajlandóságát az utazásra, de kijelentette, hogy ezt csak azután teszi meg, hogy már országa NATO-pályázatát jóváhagyták, így egyelőre nem lehet tudni, hogy a Fidesznek erre mi lesz a reakciója.

A német tisztviselő szerint „az ilyen látogatások az uniós partnerek között teljesen normálisak, de nem kellene őket ilyen módon összekapcsolni”.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük