KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

NATO: Stoltenberg megy… Rutte jön?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más nagy NATO-tagállamok is közölték, hogy támogatnák Mark Rutte holland miniszterelnököt a katonai blokk főtitkári pozíciójában. A jelenlegi NATO-főtitkár tízéves hivatali ideje lejár.

A Fehér Ház csütörtökön támogatásáról biztosította Rutte-t. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy Washington már közölte álláspontját a többi tagállammal.

„Az Egyesült Államok világossá tette szövetségesei számára, hogy úgy véljük, Rutte úr kiváló főtitkára lenne a NATO-nak”

– mondta.

Berlin is támogatásáról biztosította Ruttét, Olaf Scholz német kancellár hivatala „kiváló jelöltnek” tekinti a leköszönő miniszterelnököt Jens Stoltenberg főtitkár helyére.

Nagy-Britannia ugyanezt az álláspontot képviseli.

„Az Egyesült Királyság határozottan támogatja Mark Rutte holland miniszterelnököt Jens Stoltenberg utódjának a NATO főtitkári posztján”

– közölte a kormány szóvivője a brit médiának adott nyilatkozatában.

Egy magas rangú francia tisztviselő a Reutersnek elmondta, hogy Emmanuel Macron elnök már korábban is biztosította támogatásáról Ruttét, amikor tavaly tárgyalt vele erről a kérdésről.

Bár meg nem nevezett diplomaták a Reutersnek elmondták, hogy 16 másik NATO-állam is Ruttét favorizálta a posztra, kinevezéséhez a blokk 31 tagjának egyhangú szavazatára lenne szükség. A lengyel külügyminisztérium megjegyezte, hogy Varsó még nem foglalt állást egy jelölt mellett sem, míg Magyarország és Törökország egyelőre nem közölték álláspontjukat.

A NATO 13. főtitkáraként 2014-ben hivatalba lépett Stoltenberg – Norvégia korábbi miniszterelnöke – októberben fejezi be egy évtizedes megbízatását. Bár eredetileg 2022 októberében kellett volna távoznia a posztról, a tagok végül kétszer is megszavazták, hogy az ukrajnai konfliktushoz kapcsolódó „biztonsági kihívásokra” tekintettel további egy évvel meghosszabbítsák mandátumát.

Rutte 2010 óta négy cikluson át volt miniszterelnök – ezzel ő a leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnök a holland történelemben. A tavalyi választásokat megelőzően úgy nyilatkozott, hogy az új kabinet megalakulása után visszavonul a politikától.

Ez is érdekelheti:  Vicces fiú ez a Scholz, szerinte az oroszok zárták el a gázt

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Jens Stoltenberg (B) NATO-főtitkár és Mark Rutte holland miniszterelnök a NATO brüsszeli központjában, 2021. június 14-én. © AFP / Francois Mori

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük