KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Moszkvába szállították a Mariupolban elfogott Azov parancsnokokat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán nacionalista Azov zászlóalj parancsnokai közül, akik Mariupolban adták meg magukat az orosz erőknek, több embert a moszkvai Lefortovo előzetes letartóztatási központba szállítottak. Ezt egy hatósági forrás jelentette a TASZSZ orosz hírügynökségnek.

“Jelenleg több olyan Azov-parancsnokot, akik Mariupol ostromakor adták meg magukat, a Lefortovóba vittek” – mondta a forrás, anélkül, hogy pontosította volna, pontosan kikre gondol.

Korábban orosz lapok arról számoltak be, hogy az Azov parancsnokhelyettesét, Szvjatoszlav Palamart (hívójele “Kalina”) és az ukrán fegyveres erők 36. dandárjának parancsnokát, Szergej Volinszkijt (hívójele “Volin”), akik Mariupolban adták meg magukat, az Oroszoszági Föderáció területére kísérték vizsgálati intézkedések céljából.

A Donbasszban zajló háború előtt Szvjatoszlav Palamar nemcsak a Majdanon zajló harcokban vett részt, hanem az úgynevezett narancsos forradalomban is, amely 2004 novembere és 2005 januárja között zajlott Ukrajnában. Mielőtt elhagyta az Azovstal üzemet, többször kijelentette, hogy az utolsó emberig az üzem területén marad, de a parancsnokok közül ő volt az első, aki elhagyta a területet.

Szerhij Volinszkij az egyetlen tiszt, akit az újságírók kamerával rögzítettek mikután megadta magát. 2014-ben, amikor Volin a Krímben szolgált, egysége az orosz csapatok engedélyével fegyvertelenül hagyta el a félszigetet. A nacionalista zászlóalj többi tagjával együtt gyakran tett nyilvános nyilatkozatokat, különösen Joe Bident, a pápát és Boris Johnson-t kérte, hogy szervezzék meg az evakuálást az Azovsztalból.

Evakuálás az Oroszországi Föderációba

Több mint ezer ukrán katonát, akik Mariupolban adták meg magukat kísértek át az Oroszországi Föderáció területére vizsgálatok céljából. A bűnüldöző szervek egyik forrását idézte a TASZSZ hírügynökség, amely szerint a nyomozók azt tervezik, hogy a közeljövőben az ukrán hadifoglyok egy másik csoportját is Oroszországba küldik.

Jelenleg az orosz rendfenntartó erők szorosan együttműködnek a hadifoglyokkal, és szembesítéseket folytatnak. A forrás szerint több mint 100 ember lehet Moszkvában, köztük olyan külföldi zsoldosok, akik az Azovsztalban adták meg magukat.

Ez is érdekelheti:  Stoffán György: Mi lesz, ha nem?

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint május 16. óta 2439 azovista és ukrán katona tette le a fegyvert és adta meg magát, akiket az acélmű területén blokkoltak. Május 20-án az orosz katonák teljesen felszabadították Azovsztal területét, ahol a Mariupolban lévő ukrán csoport maradványai, köztük az Azov zászlóalj nacionalistái blokád alatt voltak.

Orosz Hírek

Kiemelt kép: Szvjatoszlav Palamar (Kalina) Illusztráció: yandex

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük