KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Moszkva szerint az Egyesült államok zsarolja a „semleges” Svájcot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egyesült Államok svájci nagykövete egy nemrégiben adott interjúban úgy tűnik, hogy zsarolta a svájci kormányt, amikor azt állította, hogy Bern nincs abban a helyzetben, hogy semleges maradjon az ukrajnai konfliktusban – mondta egy magas rangú orosz diplomata.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő az amerikai nagykövet, Scott Miller közelmúltbeli megjegyzéseit kommentálta, és összekapcsolta azokat a Credit Suisse, az egyik vezető svájci pénzintézet részvényárfolyamának e heti esésével.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova © Sputnik / Orosz Külügyminisztérium

„Tekintettel arra, hogy a második legnagyobb svájci bank közvetlenül három amerikai bank csődje után zuhant meg, egy ilyen kijelentés közvetlen zsarolásnak tűnik” – mondta Zakharova csütörtökön a közösségi médiában.

Hozzátette, Miller üzenetének lényege úgy tűnik az, hogy „add fel a semlegességet, és kezdj el fegyvert szállítani a kijevi rezsimnek, és továbbra is pazarul élhetsz, de ha visszautasítod, akkor rossz napok jönnek”.

A Neue Zurcher Zeitung című lapnak adott csütörtöki interjújában Miller kijelentette, hogy Svájc „a második világháború óta a legsúlyosabb válságban van”, és „szembesül azzal, hogy mit jelent a semlegesség”. Hozzátette: Washington tiszteletben tartja ugyan Bern politikáját, miszerint nem ad el fegyvereket háborús övezeteknek, de „nem mondhatja magát semlegesnek, és nem engedheti meg, hogy az egyik vagy mindkét fél a saját hasznára használja fel törvényeit”.

Az ország álláspontja, amelyet Alain Berset elnök a hónap elején megerősített, megakadályozza, hogy svájci gyártmányú fegyvereket küldjenek Ukrajnába, beleértve más nemzetek által gyártott fegyvereket is. Miller Oroszországra utalva azt is kijelentette, hogy „az agresszor, aki megsérti a nemzetközi jog minden alapelvét, részesül a reexporttilalomból”.

A Credit Suisse csütörtökön bejelentette, hogy több mint 53 milliárd dollár hitelt vesz fel a svájci központi banktól, hogy talpon maradjon. A zürichi székhelyű pénzügyi óriás két nap alatt értékének mintegy 25%-át veszítette el, miközben részvényei történelmi mélypontra süllyedtek.

Az amerikai pénzügyi szektor nagy bajba került, miután a Szilícium-völgyi bank múlt pénteken összeomlott. Napokkal korábban a Silvergate Capital Corporation bejelentette az azonos nevű kripto-barát bank felszámolását. Hétfőn a Signature Bankot is elérte a baj, és a 2008-as Washington Mutual és a múlt heti Silicon Valley után ez lett a harmadik legnagyobb amerikai bank, amely csődbe ment.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: