KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Milos Zeman cseh elnök nem tart attól, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát

A CNN Prima News prágai kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva vasárnap Zeman azt mondta, hogy a jelenlegi feszültséget „a szavak háborújának” tartja mindkét fél részéről, és szeretné, ha ez így is maradna. Úgy véli, az oroszok „nem bolondok” és tudják, hogy Ukrajna megtámadásával sokkal többet veszítenének, mint nyernének.

„Ha összevetjük a nyereség és a veszteség oldalakat, s mivel nem buták (az oroszok), az jön ki, hogy veszítenének, ráadásul sokat veszítenének”

– jelentette ki a cseh államfő a beszélgetésben. Úgy vélte, hogy amennyiben mégis kialakulna valamilyen konfliktus, akkor az nagy valószínűséggel csak a két kelet-ukrajnai szeparatista régióra korlátozódna.

Milos Zeman azt is leszögezte, hogy nem támogatná a cseh katonák esetleges kiküldését a NATO keleti határára. „Ezt fegyvercsörtetésnek tartom” – mondta a cseh köztársasági elnök.

Azt, hogy a NATO keleti szárnyának megerősítése Csehország érdeke lenne, Jan Lipavsky cseh külügyminiszter nyilatkozta január végén azután, hogy Brüsszelben tárgyalásokat folytatott Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával. Hasonló, egyértelműen Ukrajnát támogató és Oroszországot bíráló nyilatkozatot tett az utóbbi napokban néhány más vezető cseh kormánypárti politikus is.

Milos Zeman fenntartásait hangoztatta azzal kapcsolatban is, hogy Csehország mintegy 4000 tarackágyú lövedéket ajándékozott Ukrajnának szolidaritása jeléül. „Mint üzletember, inkább eladtam volna a lövedékeket” – jegyezte meg Zeman. Másfelől – mondta az elnök – érti, hogy Csehország megszabadult a lövedékektől, mert azok olyan ágyúkba használatosak, amelyeket rövidesen a hadsereg kivon a szolgálatból.

MTI

Kiemelt kép: Sean Gallup/Getty Images

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük