KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Czeglédi Andrea: A „pedagógus”-sztrájk margójára

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

 

Napok óta nyomon követhetjük a pedagógus-sztrájk minden mozzanatát, a pro- és kontra-véleményeket. Azzal mindenki egyetért, hogy volnának rendezni való ügyek ezen a téren. Az is tény, hogy kiemelt célnak kell lennie annak, hogy gyermekeink nevelésével foglalkozóknak olyan körülményeket igyekezzünk biztosítani, amely körülmények között hatékonyan végezhetik munkájukat.

Ennek több összetevője van. A megfelelő bérezés csak egy része ennek a bonyolult és nélkülözhetetlen rendszernek. Sok elhivatott tanár minden körülmények között kitart és végzi a feladatát hivatástudatból és azért, mert szereti a gyerekeket. Ám, ez nem azt jelenti, hogy nyugodtan hátra dőlhetünk vagy, hogy ne kéne mindenben segítenünk őket. Az azonban nagyon is nyilvánvaló, hogy ez a mostani sztrájk, amit a szakszervezet kezdeményezett, nem egyéb, mint trükkös kampányfogás.

Ha ez nem így volna, akkor ezt a tiltakozást például, már tavalyelőtt vagy tavaly nyáron is szervezhették volna, hiszen akkor éppen nem volt szigorú járványügyi korlátozás. Nekik azonban nem volt sürgős, kivártak. Az nem a hétköznapi ember tisztje, hogy kibogozza azokat a szálakat, amelyek még a szakembereknek is kihívást jelentenek, nem a mi dolgunk, hogy a fotelből ötletelve megoldjuk a tanügy helyzetét.

Ettől függetlenül, kinyílik a bicska az ember zsebében olyankor, amikor válogatott hazugságokkal igyekeznek manipulálni azok, akiknek meggyőződése, hogy mindenki hülye, tudatlan, ezért bármit elhisz.

Vegyük hát, sorba a tényeket, megpróbálva kicsit tisztába tenni a dolgokat!

A hétfő reggeli kétórás sztrájkot nem tiltották, sőt, közleményben értesítettek mindenkit, hogy joga van abban részt venni. Délelőtt 10 óra után azonban köteles mindenki megtartani a tanórákat.

Ezzel ellentétben mindenféle hazugsággal találkozhattunk már az elmúlt napokban. Ez csupán egy kis szeletkéje a hergelésnek, valójában a sajtó egyes munkatársai a PDSZ-el karöltve mindent elkövettek, hogy tovább fokozzák az amúgy is feszült helyzetet, mintegy meghiúsítva ezzel a békés rendezés halvány reményét is.

Ez is érdekelheti:  Ukrán mozgósítás, Zelenszkij katonai juntát vezet, az oroszok meg közben teszik a dolgukat

Az interneten, ahogyan ezt már megszokhattuk, személyes érzelmektől túlfűtött hozzászólások tömege jelent meg, amelyek felváltva gyalázták a kormányt és a tanári társadalmat egyaránt.

Az ellenzéki politikusok szorgalmasan igyekeznek hasznot húzni az ügyesen kreált hajcihőből és szolidaritást mímelve vonulgattak luxusautóikkal Budapest utcáin. Talán azt hitték, hogy hiteles lesz szolidaritásuk hangoztatása, miközben ők milliós fizetéseikből tengetik hónapról hónapra a maguk és családjuk életét. A felvonulók társulata valódi, színes kavalkád volt, hiszen az ellenzéki politikusokon kívül akadt ott szakszervezeti tag, pártaktivista, és „covid-fasizmus” ellen küzdő is. Talán még néhány olyan résztvevő is akadt, aki valódi, aktív tanár.

A valóság azonban az, hogy a tanárok az iskolákban voltak és tanítottak. Elenyésző volt a sztrájkolók száma, hiszen a legtöbben éppen elég elfoglaltak mostanában. Helyettesítik a karanténban lévő kollégákat, egyszerre zajlik a jelenléti és az online oktatás, mert a karanténban lévő gyerekek sem maradhatnak le a tananyaggal. Félévet zártak, félévet kezdtek és zajlik az érettségire jelentkezők és a nyolcadikos diákok regisztrálása. Szóval, nem érnek rá olyan felvonulásos mulatságra, mint a szakszervezetisek, politikusok és egyéb (idő)milliomosok.

Híreket azonban olvasnak, és mostanában egyre több az olyan cikk, amelyből megtudhatják, hogy mindenhol rossz, de a legrosszabb a Magyarországon dolgozó tanárnak. A cél, hogy érezzék azt, miszerint ők vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben. Szalagcímekben olvasható, hogy a gyárakban mindenféle végzettség nélkül milyen jól keresnek vagy, hogy a nyugati kereskedelmi óriáscégek helyi áruházaiban mennyire megbecsülik az ott dolgozókat, mennyivel emelik munkabérüket. Az, persze, véletlenül sem szerepel egyik cikkben sem, hogy mit kell teljesíteniük azért a maximálisan elérhető havi juttatásért.

Egyes gyárakban, például 4(!) műszakban dolgoznak. Hogy ez hogyan oldható meg? Egyszerű. A gyár a hét minden napján termel napi 24 órában. Azt szükségtelen ecsetelni, hogy ez hosszú távon milyen kihatással van az ott dolgozók fizikai és mentális egészségére vagy a családi, társadalmi életükre. Sokszor emlegetik a külföldi autógyárakban dolgozók irigylésre méltó fizetését is. Azt az apróságot persze, nem tudják az avatatlanok, hogy az elektronikához használt kábelek rágcsálók elleni méreggel vannak bevonva. Állítólag, az ember számára veszélytelen…

Ez is érdekelheti:  Magyar Péter, a „politikus” – avagy a pszichopata, a tömegpszichózis és az impotencia

A kereskedelemben dolgozók béremelését is fennen hangoztatják, de részleteket, hogy mivel jár egyik másik munkakör betöltése, sorra „elfelejtik” közölni. Az áruházakban általában kevesebb a dolgozó, mint ahányra valójában szükség volna, ráadásul mindig vannak szabadságon vagy éppen betegállományban lévő kollégák is. A dolgozók a nyitás előtt egy órával kezdenek és a zárás után egy órával végeznek. Sok helyen a legtöbb alkalmazott nő, így jobb híján ők pakolnak, cipelnek, raklapokat mozgatnak. Az ott dolgozó, sokoldalú. Kasszás, árufeltöltő, húspultban eladó, miután lehet, hogy éppen a péktermékeket rakta ki pár perccel korábban, de egy kisebb üzletben előfordul, hogy műszak után, takarítószemélyzet nem lévén, a dolgozók takarítják ki még a mosdókat is. Az áhított, emelt összeg a mindenféle egyéb juttatásokat is tartalmazza, mint például az éjszakai pótlékot.

Ilyen, és ehhez hasonló féligazságok árasztják el a híroldalakat naponta, de nekem mégis az örök klasszikus, a „bezzegrománia” a kedvencem.

Felröppent ugyanis – a legelső Lovas István díjjal büszkélkedő újságíró tollának jóvoltából – a hír, miszerint a romániai pedagógusok kétszer annyit keresnek. És pont. Hetek óta ezzel hergel és már mások is átvették tőle. Pedig, ezt nem ártana kicsit aprólékosabban is megvizsgálni. Tegyük hát meg, helyette!

Valóban, egy több mint 20 éve a pályán lévő, legmagasabb fokozattal rendelkező pedagógus havi bruttó fizetése 4.000 lej, ami cca. 1.000 euró (340.000.- FT). Ennek, ott nagyjából 2.500 lej (180.000.-) Ft a nettója, tehát ezt kell beosztania minden hónapban. Kicsit hosszas és unalmas volna, ha elkezdnénk egy hosszú listán a költségeket összehasonlítani, ezért a viszonyítás kedvéért csak azt említem, hogy abban az esetben, ha gázzal fűt, a mostani gázszámlája nagyjából 1.500 lej (108.000.- Ft). Sebaj, még mindig maradt a fizetésből 1.000 lej (72.000 Ft) az összes többi számla kifizetésére és a megélhetésre!

Ez is érdekelheti:  Stoltenberg (is) nagyon akarja a harmadik világháborút

Jó volna, tehát, ha a kormányt döntögetni szándékozók legalább annyira tisztelnék a becsületesen dolgozó tanárokat és másokat is, hogy nem mossák senki agyát efféle sületlen hazugságokkal. Ez azonban elérhetetlen álomnak tűnik, hiszen ők vannak leginkább tisztában azzal, hogy kimondott és leírt hazugságaik mételyként mérgezik a társadalmat, ám, a politikai ambícióik és pénzéhségük minden emberi erkölcsöt felülír.  

Kiemelt kép: Bede Zsolt-Vadhajtások

andrea78.blogstar.hu

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük