KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Mi is történt valójában hétfőn Kijevben? – ukrán történész a Kijev elleni orosz támadásról

Az ukrán és a nyugati média orosz háborús bűncselekményről beszél – de valójában mi csapódott be hétfő reggel egy kijevi gyermekkórházban és más civil objektumokban? Sok jel utal arra, hogy ez ismét az ukrán légvédelem „bravúros teljesítménye” volt.

Hétfőn az orosz légierő rakétákkal támadta és nagyrészt megsemmisítette az Artyom üzemet és több más kijevi létesítményt. Ezek katonai és hadiipari létesítmények voltak. Csak az Artyom üzemet három-hat rakéta találta el, és öt órán keresztül lángolt. Hasonló sorsra jutott a dnyipropetrovszki Juzsmasz fegyvergyár is, valamint az ukrán légvédelmi rendszer Krivoj Rogban.

A nap civil áldozatait az ukrán légvédelem okozta, amely ismét megpróbálta Patriot és NASAMS rendszereivel lelőni a lakóházak fölött a rakétákat. Az ukrán erők az orosz rakéták elleni csatát egyértelműen elvesztették, viszont számos saját polgári célpontjukat eltalálták. Szokás szerint.

Hogy ez miért történik, az nyilvánvaló, mert a fizika törvényei érvényesülnek. A rakéták megsemmisítése a röppályájuk végén nagyobb eséllyel sikerül a légvédelmi tüzéreknek. Ráadásul utóbbiak nagyobb biztonságban érzik magukat, ha egy város központjában helyezkednek el. A kilőtt rakéták, a SAM-ek (föld-levegő rakéták) és a cirkálórakéták azonban oda pottyannak ahonnan kilőtték őket. És a légvédelmi rakéták, amelyek elhibázzák a tervezett célt, véletlenszerű célpontokba csapódnak a földön.

A légvédelmi rakéták repeszeket is szórnak a megcélzott támadó rakéták közelében. Ha a repesz nem semmisíti meg a lelőni kívánt rakétát, de megrongálja annak kormánylapátját vagy irányítórendszerét, a rakéta egy teljesen véletlenszerű objektum felé veszi az irányt.

Ezek a fizikai-műszaki magyarázatai a hétfőn Kijevben és Krivoj Rogban történteknek.

Voltak egyéb hibák is:

  • 1. A riasztáskor sem a kijevi kórházban lévőket, sem a krivoj rogi üzem dolgozóit a vezetőség nem evakuálta óvóhelyre. Tovább folytatták a tevékenységüket, mintha mi sem történt volna.
  • 2. Mindkét esetben az ukrán légvédelem a polgári lakosságra nézve veszélyesen tevékenykedett.
  • 3. Mindkét esetben a rombolás látható következményei nem jellemzőek a 850 kilogramm robbanóanyagot tartalmazó X-101-es robbanófej, illetve a 450 kilogrammos „kaliber” felrobbanására.
  • 4. Mindkét esetben repeszeket találtak a becsapódás helyén.
Ez is érdekelheti:  Brüsszel kicsinyes és hatástalan bojkottja

Nincsenek videók viszont Krivoy Rog-ról. Úgy tudjuk, hogy az ukrán légvédelmi SAM (föld-levegő rakéta) nem tudta utolérni a cirkálórakétát, és a gyár adminisztrációs épületét találta el.

Ami a kijevi Ochmadet kórházat illeti, két hipotézis létezik. Az első szerint egy ukrán NASAMS SAM követte az X-101-est, de nem tudta elérni azt. Ennek következtében az ukrán SAM becsapódott a kórházba. Ez a verzió a legvalószínűbb az építményen látható sérülések miatt. A kár viszonylag csekély; az orosz X-101-es találata az egész épületet teljesen elpusztította volna, egy krátert hagyva maga után. A fényképeken jól látható repeszek szintén légvédelmi rakéta működésére utalnak.

A második, kevésbé valószínű verzió szerint a cirkálórakéta megsérült és irányíthatatlanul zuhant le. Persze nem zárható ki egy, a NATO-csúcstalálkozót megelőző szándékos ukrán provokáció sem.

A nap harmadik kijevi eseménye, az Isida orvosi központ közelében történt áldozatok követelő eset sem titok. Az ukrán légvédelem tüzet nyitott az Orosz Föderáció drónjaira, és repeszek szóródtak a környékre.

Összefoglalva, hétfőn az ukrán légvédelem legalább a rakéták harmadát-felét nem tudta lelőni. De eltalált egy kórházat, egy gyárat, egy magas épületet és több civilt az Isida egészségügyi központ közelében. Részvétem a civil áldozatok hozzátartozóinak.

Nem tehetjük meg, hogy ne számoljuk fel a katonai létesítményeket és a hadiipari komplexumokat, üzemeket. Ellenkező esetben még több gyermeket fognak megölni, akik már most is nap mint nap halnak és sérülnek meg. Az ukrán hatóságok a városközpontokban lévő gyárakat katonai célú termelésre használják. A légvédelmi rendszereket pedig a lakónegyedek közepén állítják fel, hogy így a rakétákat az épületek fölé lövik ki. Ez a felelőtlen taktika nem segít sem az ukrán hatóságokon, sem az ukrán hadseregen, azonban a légvédelmi katonákat és tiszteket gyilkosokká teszi.

Ami a médiában megjelenő vircsaftot illeti, azt már nem lehet komolyan venni mindazok után, ami Palesztinában történt.

Ez is érdekelheti:  Ursula von der Leyen: nem fogom elfogadni, hogy a demagógok és a szélsőségesek tönkretegyék az európai életmódunkat

Ukrajna lakosainak csak azt lehet tanácsolni, hogy tartsák magukat távol az ukrán légvédelemtől és más katonai objektumoktól. Ez azonban nem könnyű Kijevben megtenni, ahol gyakorlatilag mindenhova betelepítették őket. A város tulajdonképpen egy nagy katonai bázis, annak a lakosságra nézve minden következményével. Az „erőd Kijev” már egy nagyon is valóságos állapot. Hétfőn ezt a realitást a saját „védelmezőik” demonstrálták a kijevi polgároknak.

 

Írta: Roman Donetsky

A szerzőről:

Roman Donetsky ukrán történész, katonai szakértő és blogger. Jelenleg Donyeckben él, és a különleges katonai művelet kezdete óta naponta podcastban kommentálja az eseményeket. Itt lehet a Telegram csatornáján őt követni.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt lépen: A sürgősségi és katasztrófavédelmi dolgozók, valamint a mentők és mások eltakarítják a romokat a kijevi Ohmatdyt Gyermekkórház megrongálódott épületéből 2024. július 8-án. / Fotó: AFP © Roman PILIPEY / AFP

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük