KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megszületett az új uniós szankciócsomag Oroszországgal szemben

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az új büntetőintézkedések több orosz tévécsatornát is betiltanak, de enyhítéseket is tartalmaznak.

Az európai uniós tagállamokat tömörítő Tanács pénteken elfogadta a kilencedik uniós szankciós csomagot Oroszországgal szemben, válaszul az Ukrajna ellen indított háborúra, a megszorító intézkedések az orosz gazdaságot és a háborúért, annak támogatásáért felelősöket célozzák.

Az uniós tanács közleménye hangsúlyozta: a szankciók célja, hogy kemény csapást mérjenek az orosz gazdaságra és Moszkva képességére az agresszió folytatására.
A tájékoztatás szerint az újabb szankciós csomag alapján megszorító intézkedések vonatkoznak közel kétszáz személyre és szervezetre, köztük az orosz védelmi ipart támogató vállalatokra, politikusokra, és politikai pártokra.

Péntek délután közzétette az Oroszország ellen bevezetendő legújabb szankciók listáját honlapján az Európai Unió Tanácsa.

Az új büntetőintézkedések a gazdasági és politikai élet számos területére vonatkoznak, ugyanakkor a korábbiakhoz képest könnyítéseket is tartalmaznak.

További lépések az orosz hadiipar ellen

Az EU a jövőben tovább korlátozza majd az Oroszországba szállítható, többcélú – tehát katonai célokra is felhasználható – áruk és technológiák kivitelét.

Tilos lesz repülőgépekbe és drónokba való hajtóműveket, illetve ezek alkatrészeit értékesíteni Oroszországba, illetve bármely más országba is, amely esetleg továbbadhatja ezeket Oroszországnak.

 

Bővül a szankcionált orosz bankok listája is

Az Unió tagállamainak kormányai két orosz pénzintézet vagyonának befagyasztása mellett döntött, egy további bankot pedig tranzakciós tilalom alá vetett.

Fontos ideologikus lépés az NTV, a Rosszija-1, a REN TV és a Pjervij Kanal európai sugárzási engedélyeinek felfüggesztése. A Tanács indoklása szerint ezek a tévéadók az orosz állam közvetlen irányítása alatt állnak és olyan dezinformációs kampányt folytatnak, amely „legitimálja Oroszország agresszióját és aláássa Ukrajna támogatottságát”.

Könnyítések a mezőgazdaság terén

További lényeges lépés, hogy az EU területéről a jövőben nem érkezhetnek majd befektetések az oroszországi bányászati szektorba, bár ez alól „bizonyos kulcsfontosságú nyersanyagok” kivételt képeznek. Európai állampolgárok a jövőben nem vállalhatnak tisztséget orosz állami vállalatoknál, pontosabban ezek oroszországi cégeinél.

Ez is érdekelheti:  Lavrov Ukrajna 1991-es határainak megőrzési feltételeiről beszélt

Az eddigi szankciókhoz képest kisebb visszalépést jelent, hogy az Európai Unió a jelek szerint meghátrált a mezőgazdasági termékek ügyében.

Annak érdekében, hogy a világon – elsősorban Afrikában – ne alakulhasson ki éhínség, a Tanács úgy határozott, hogy a tagállamok bizonyos esetekben „kifagyaszthatják” a (mű)trágyával és egyéb mezőgazdasági termékekkel kereskedő oroszok vagyonát.

Von der Leyen elégedett, mások már kevésbé

A szankciós csomagot a szokásos eljárás szerint a tagállamok az Európai Unióhoz küldött állandó képviseleteinek vezetői – COREPER II. – tárgyalták le a nemzetállami kormányok álláspontjainak megfelelően. A megállapodás tervezete éjfél után készült el, hivatalossá úgy válhatott, hogy péntek délig egy tagállami kormány sem jelezte, hogy ellenezné a szankciós csomagot. Ez azt jelenti, hogy a büntetőintézkedéseket a magyar kormány is elfogadta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren üdvözölte a szankciók bevezetését. Ez már a kilencedik büntetőintézkedés-csomag: a főkomisszár szerint az eddigi nyolc is nagy nehézségeket okozott már Oroszországnak

Mások, mint az igazi szankciós héjának bizonyuló litván külügyminiszter nincsenek elragadtatva a csomagtól. Gabrielius Landsbergis szerint az Európai Unió nagy ziccert hagyott ki ezzel a csomaggal. „Szomorú, hogy a könnyítésekről kellett ilyen sokat egyeztetnünk, nem a még erősebb szankciókról” – írta a litván fődiplomata.

Mandiner / MTI

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük