KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Medvegyev: Az orosz offenzíva folytatódik, ha Ukrajna visszautasítja Putyin javaslatát

Ukrajna óriási hibát követ el azzal, hogy elutasítja Oroszország béketárgyalásokra vonatkozó ajánlatát, mert tárgyalási pozíciója az idő előrehaladtával csak romlani fog – jelentette ki Dmitrij Medvegyev.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten jelezte, hogy Moszkva azonnal béketárgyalásokat nyit Kijevvel, ha az kivonja csapatait az oroszországi Donbasszból, valamint a Herszon és Zaporozsjei területről.

Bármilyen ilyen megállapodáshoz az is hozzátartozna, hogy Ukrajna vállalja a semleges státuszt, valamint „demilitarizálását” és „denazifikálását”. A Moszkva elleni nyugati szankciókat is fel kellene oldani – hangsúlyozta az orosz vezető.

Vlagyimir Zelenszkij mint ultimátumot utasította el az ajánlatot, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig azt hangoztatta, hogy a javaslatot nem „jóhiszeműen” készítették elő. Kijev következetesen azt követeli, hogy Oroszország a tárgyalások megkezdésének feltételeként vonja vissza csapatait az 1991-es ukrán határokig.

Kedden újságíróknak nyilatkozva Medvegyev – aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese – azt mondta, hogy Ukrajna a békekezdeményezések elutasításával „visszahelyezi a vitát a kiindulópontra”.

„Nem kellett volna ezt tenniük. Ez csak rosszabb lesz”

– figyelmeztetett a volt orosz elnök.

Medvegyev szerint azonban Kijevnek még van ideje elfogadni az ajánlatot, de ez a lehetőség nem tart sokáig. Ha Ukrajna nem egyezik bele Putyin feltételeibe, akkor az olyan forgatókönyvhöz vezet, amelyben Oroszország

„offenzív akciói folytatódnak, és nehéz megmondani, hol ér véget a cordon sanitaire határa, amelyről elnökünk beszélt”

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy az övezet határait nem Kijev javára húznák meg.

Az orosz elnök tavasszal beszélt először arról, hogy a Kijev által ellenőrzött területeken „cordon sanitaire” (egyfajta biztonsági zóna) létesülhet, hogy megvédjék az orosz határ menti területeket a folyamatos tüzérségi csapásoktól. E cél elérése érdekében a moszkvai erők május elején nagyszabású offenzívát indítottak az ukrán határ menti Harkovi területen, mintegy tucatnyi települést elfoglalva.

Ez is érdekelheti:  Az amerikai demokraták elhalasztják Biden jelölését

Ennek fényében több nyugati ország, köztük az Egyesült Államok is engedélyezte, hogy az ukránok nagy hatótávolságú csapásokat mérjenek mélyen orosz területen belül, azzal a feltételezett céllal, hogy Kijev katonai felvonulási területeket és létesítményeket tudjon célba venni. A lépést Moszkva eszkalációként ítélte el, Putyin pedig megjegyezte, hogy a Nyugat lényegében jóváhagyta Kijev orosz civilek elleni csapásait.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen Dmitrij Medvegyev / Forrás: Twitter

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük