Jó, ha nem feledjük! - Ezért nem tekinthető agresszornak Oroszország
Gondolkodjunk modernül

Mayer Gábor: Önnek mi a véleménye? – avagy gondolkodjunk modernül!

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Új idők, új módok, igyekezzünk modernnek lenni! – de hogyan? Az nem modern, hanem divat, ha tükörplafont kérünk az aktuális szobafestéskor.

Ugyanaz az átszűrt oltottmész-lé, a hozzákevert főzött csontenyv és színező por, az általában ezüst, néha arany minta, melyet ugyanazokkal a gumihengerekkel visz föl a mester, mint másik változatban a fehér alapra gurított színeset.

Ugyanaz a vonalazás helyét jelölő, sárgaporos csapózsinór, csak tükörplafonnál nem falra húz csíkot a mester, hanem a mennyezetre, s a falak holkerén túlvitt mintázat mintegy keretbe foglalja a mennyezet fehér tükrét. Ismerkszik még a tükrös paplanhuzat is, amit röviden tükrös paplanként emlegetünk, de annak huzathiátusán, zűrösebb éjszakákon könnyen kibújik a csomóba gyűrt paplan, másrészt öregebb, leharcoltabb példányoknál a tükör meztelenségében látszanak régi bajok megmaradt foltjai. A nyárfa talpú klumpa se modern, bármennyire is jóval később jött divatba nálunk, mint a Skandináv országokban.

Modernek a kihúzhatós rekamiét nevezhettük egy időben, ami bár gyötri a testet, máig több nappali teret enged a kuset, na, jó – fülke nagyságú szobákban. Meg a kockaházat, amiben sehogy sem találták helyüket a régi, ember léptékű parasztházakhoz szokottak. Egy olyan szövegben is, amilyennek ez készül, igyekezni kell a mostaninak, modernek nevezett szerkesztési formára, azaz kell benne lennie valami hirdetésnek, kiszólásnak, berakott információnak, intarziának, agitációnak. Ennek, azaz a modernség alakisági követelményének íme az első betétje:

Ön is kap havonta 6.5 millió forintot a munkájáért? Mi a véleménye arról, hogy Jakab Péter az összes kimutatható tevékenységéért, azaz, a parlamenti üléseken elordibált, minőség tanúsító jegyet soha nem kapó csúnya szavaiért ekkora jövedelmet kap? 6.5 millió tíz hónap alatt 65 millió. Hány év valóban felelős munkájáért kap ön ennyit? A maradék 13 millió bőven elég annak a szolid életnek a fenntartására, amit Jakab Péter a paprikás-krumplijával mutat be. Ön szerint hány újraélesztő, lélegeztető gépet lehetne venni, hány bajban lévő család, éhező, nincstelen gyerekein lehetne segíteni, hány cigányputrit lehetne komfortosabbá tenni évi feleslegben maradó 65, négy év alatt halmozódó 260 millió forintból?

Jelenleg azon szeretünk tűnődni, olvasnak-e vagy nem olvasnak a népek?

Mert az az általánosan elfogadott vélemény, hogy félretették a könyvet, nem olvasnak. S ami gazdag családi könyvtár ötven éve még komoly vagyoni értéket jelentett, mára inkább komoly gondot okoz az örökösöknek. Hova tehetnék a sok fóliánst, kötetet, füzetet, száz évek alatt felhalmozódott betűt és szöveget, ami csak porfogó és helyrabló egy mai otthonban? A modern időkben idős és fiatal maroktelefonjára hajolva manipulál, néz naphosszat valamit. Mit látnak azokon a telefonokon? Hát, nyelveket tanulók például szótárt, rögtön a szavak helyes kiejtésével. Dolgozatra készülők háttéranyagot, tanárok (most épp az oltással foglalkozó orvosok) táblázatokat és szövegszerkesztőket az éteren át tartott óráikhoz.

Ki az, aki nem szeretné, hogy gyerekeinket, az országunk jövőjét felkészült, jó pedagógusok tanítsák? Önnek mi a véleménye: csalásokra hajlamos ember érdemel-e pedagógusi diplomát? Kunhalmi Ágnes BKV diákbérleteket hamisított, és kollégáinak szólította az ország pedagógus társadalmát akkor, amikor diplomája még a kémény füstjében se volt. Helyesen írni és beszélni nem tud, magatartása gyakorta olyan, mintha tudatmódosítók befolyásolnák. Ennek ellenére és ezzel együtt az MSZP társelnökeként és országgyűlési képviselőjeként havi komoly milliókat kap javadalmazásként. Párt és frakciótársa, a szintén írni, olvasni, beszélni alig tudó Bangóné Borbély Ildikó értékelhetetlen minőségű munkájáért annak ellenére kap havi milliókat, hogy patkányoknak nevezi és tartja azokat, akik a havi pénzére valót összedolgozzák, összeadják. Önnek mi a véleménye: Az évenként rájuk fordított sok tízmillió forintnak jobb helye lenne az oktatásban? A pedagógusoknál, tárgyi eszközök vásárlásánál, iskola és óvodai, bölcsődei épületek felújításában?

Mit nézegetünk még azokon a telefonokon mi, akik nem könyvet olvasunk? Például a kulturális érdeklődésünkbe vágó eseményeket, azokra helyfoglalást, jegyvásárlást. A versenyszerűen sportolók és szüleik itt nézhetik meg, mikor és hova kell menniük sportorvoshoz a rajtengedélyeikért, mikor és hol lesz a következő meccs, verseny, az oda- visszautazás feltételeit, az edzésterveket, csoportbeosztásokat. Ugyanezzel a készülékkel tarthatnak kapcsolatot az amatőr módon mozogni vágyók, sokan az on-line tanításba is telefonjukkal kapcsolódnak be. Gyermekeink, unokáink bölcsis, ovis, iskolai életének teljes vertikumát telefonjainkon tudjuk követni, irányítani. Ezért igyekszik az oktatási kormányzat eszközöket juttatni olyan családoknak, akiknek nincs Internet kapcsolatuk se, és eszközeik se hozzá.

Önnek mi a véleménye az oltás-sorban előre tolakodó, bár már nem praktizáló orvosról? És a se nem orvos, se nem idős, krónikus betegséggel se kínlódó polgármesterről? A nem praktizáló állatorvos törvényt sértő számlázási mutyijáról? Arról, hogy bármilyen politikai küzdelemben etikusnak nevezhető-e, ha egy politikai csoportosulás előbb elijeszt népcsoportokat az oltás elfogadásától, majd számon kéri, hogy miért nincsenek még beoltva az öregek? Hogy döntene, ha megkérdeznék, hogy az MSZP éhségmenetét szervező Nyakó házaspár törvényesen, de cseppet sem etikusan kiszivattyúzott tízmilliói jobb helyen lennének az oktatásban, mint az ügyeskedő MSZP-s pár magánszámláján? Nyakó képviselő és szintén MSZP-s képviselő felesége hosszú évekig külön – külön lakásbérlési támogatást számoltak el, és annyi autózott kilométerre járót, amennyit akkor se mehettek volna, ha két autóval éjjel – nappal csak az eredeti lakóhelyük és Budapest között utaztak volna. Mit gondol Ön: az így zsebbe gyűrt pénz most van jó helyen, vagy akkor teljesítene jobban, ha az egészségre nevelésben lenne? Mikor hasznosul jobban: az egészségre nevelésben, vagy az egészségtelenül élősködők zsebében – lelki, szellemi, testi és társadalmi egészségtelenséget terjesztve?

Továbbá telefonjainkon tudjuk kezelni ügyfélkapuinkat, a kötelezőn mindig frissíteni szükséges otthon, autó, életbiztosításainkat, a bankszámlánkat, megtakarításainkat, és az ezekhez tartozó, pontosan 214 és fél, egymástól merőben különböző biztonsági kódjainkat, a lakásriasztó és figyelő kamerák működését, személyink, jogosítványunk, autónk forgalmijának lejárati dátumait, parkolási, horgászengedélyünk, stadionbelépőnk lejárati dátumait. Telefonunkon tudunk útvonaltervet készíteni, pályamatricát venni, s kiszámítani, hogy alkalmankénti, két-három megyei, vagy évi országos matricával járunk-e jobban?

Ki ne szeretné, ha Magyarországon minden a legnagyobb átláthatósággal, a legtisztább, legtörvényesebb módon működne? Mi a véleménye Önnek arról, hogy jogunk van-e tudni, milyen pénzek tartják el a Momentum nevű pártszerű képződményt, aminek elnöke be sem volt képes jutni az országgyűlésbe, de külön törvényhozással irtaná ki a kormányzati munka mai segítőit? Ön szerint jogunk van-e tudni, milyen pénzekből dolgoznak az ország és a magyarság érdekei ellen? Ki, kik adják nekik fizetésüket lassan négy éve, hogy a lehető legtöbb szintéren aknázzák alá a Magyarország (államformája: köztársaság) létét? Miért és hogyan lehet, hogy a törvénytelenségeket elkövető DK házaspár mintha érinthetetlenséget élvezve maradhatna a politikában? Szeretné Ön megtudni, hogy a DK házaspár házi ügyvédjének büntetőperét miért nem tudja tárgyalni és lezárni az érzékenyített magyar bíróság? Véleménye szerint a diákoktól és nyugdíjasoktól ellopott (amit a kormány kifizetett a károsultaknak) pénznek jobb helye lenne az egészségügyben – dolgozóknál, eszközbeszerzésekben, épületek rekonstrukcióiban, új kórház és rendelőintézetek építésében, mint a perbe hiába fogott házi ügyvéd cégénél?

Erős akarat tapasztalható, hogy postai csekkjeinket is a rajtuk lévő kóddal fizessük be a telefonunkkal, mint eszközt használva hozzá. Egyáltalán, mindent és mindenhol átutalással kapjunk a számlánkra, és átutalással fizessünk ki. Ha ÁFA-s számlát adunk vagy kérünk, ma már kötelező átutalással intézni, az ehhez szükséges dolgok adjusztálása is mind az okostelefonokon történik. És a kerti kártevőink elleni védekezéstől a csomagküldő szolgálattal való kapcsolatig – mindent telefonjainkon intézünk megrendeléstől átvevésig, fizetésig. Telefonjaik segítségével komponálnak zenét, írnak hozzá szöveget, küldik át zenekari társaiknak, s a telefonos kapcsolatokon formázzák késszé. S mivel mindent a telefonunkon találunk meg, rászoktunk a telefonokra.  Kis, apró szösz-möszöktől a személyes üzeneteken, sok jó- vagy rosszpofa, ámde teljesen fölösleges valamiken át munkahelyi, családi aktualitásainkig mindent a telefonunkon keresünk és találunk meg. Naponta annyiszor és annyit, hogy már sem időnk, sem kedvünk, energiánk nem marad könyvet olvasni. Érzékszerveink, agyunk annyira eltömődnek a modern kor modern rendszerével, hogy kizuhan belőlünk a veretes szövegek befogadásának képessége.

Olvasni olvasunk tehát, sokat és sokfélét – ilyeneket. S lelkünk is olyan lesz, amilyen táplálékot kap. Hasonló a száz évvel előttihez, csak ma már támasz, minta, a környezet általános segítsége nélkül ugyanazt nem tudjuk ugyanúgy kifejezni. Mert igaz a mondás: azzá válsz, azzá leszel, amit élsz, amit eszel.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Facebook hozzászólások

%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás