KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Mayer Gábor: A nép egyik hangja

 

 

 

Bocsánat!

Parancsol?

Megállíthatom pár perce?

Mi ügyben?

Ha megengedi, és hajlandó válaszolni, feltennék néhány aktuális kérdést.

Saját érdeklődéssel, vagy szerkesztőség küldte?

Szerkesztőség. Láthatja logónkat, és itt a kameránk is. Rögzítenénk a beszélgetést, ha nem bánja.

Miről?

A háborúról.

Melyikről?

A mostaniról. Az orosz – ukránról.

Általában?

Mondjuk így.

Általában azért vannak a háborúk, hogy valaki/valakik, egy s más csoportok óriási haszonra tehessenek szert.

Azt hittem, a háborúk borzalmairól lesz véleménye.

A háborúk borzalmai járulékos rosszak azoknak, akik maguktól nem háborúznának, de kénytelenek elszenvedni a háborút. Másrészt – bár nem a legtisztességesebbek, de mégiscsak pedagógiai eszközök azok kezében, akik feljogosítva érzik magukat nagy tömegek irányítására. Suhogtathatják, mint fegyelmező pálcát. Civilek halnak, életek, családok, dinasztiák zúzódnak össze valami olyasmiben, amihez semmi közük.

Elítéli az orosz agressziót?

Ehhez egy fontos kérdésre kell választ kapnunk: joguk van-e az ukránoknak ukránnak érezni magukat, s akként élni?

Nem értem. Persze, hogy joguk van hozzá.

Nagyon köszönöm, mert ez sok mindent megold.

Mire gondol?

Arra, hogy ha az ukránoknak joguk van hozzá, akkor az oroszoknak is ugyanúgy van joguk. Meg Európa népeinek is, és a világban mindenhol, ahol többségi tömbbel együtt vagy szomszédságban élnek illetve együtt kell élniük kisebbségi csoportoknak. Nekik is joguk van, és ez a jog nem vehető el se kicsavart törvényekkel, se fegyverekkel.

Éppen ez! Az oroszok hadüzenet nélkül rontottak fegyverrel az ukránokra.

Ahogy előtte az ukránok oroszokra, magyarokra, ruszinokra, lengyelekre.

Mindenütt léteznek határon belüli problémák, melyek soha nem jogosíthatnak fel külső erőket fegyveres támadásra. Az orosz csapatok mélyen bent járnak Ukrajna területén.

Tudna mutatni orosz – ukrán határról szóló iratokat, dokumentumokat?

Azt állítja, arra céloz, hogy nincs is ilyen határ?

Valami ilyesmit. Egyezményes izé van ott, elfogadott használati megosztás, ami nem jogosítja fel sem az ukrán, sem az orosz erőket, hogy ágyúzzák egymás falvait, városait.

Ön szembe megy a közvélekedéssel? Az egész világ elfogadja, hogy ez orosz agresszió.

Nem az egész, csak annak egy jól körülírható része. Pontosabb képet úgy kaphatunk, ha meg tudja mondani, hogy a valamikori Szovjetunió területén (akkor még belterületén) hány kilométerre vannak az orosz csapatok Moszkvától?

Nem tudom. Ezer valamennyire, esetleg százakra. Hogy jön ez ide?

Úgy, hogy ha haza akarnak menni az oroszok, csak vissza kell menniük a kertkapun. És hány kilométerre vannak a NATO tagországok katonái –bocsánat: tanácsadói, fegyverei, pénzcsomagjai Washingtontól, Londontól, Párizstól, Berlintől, Rómától, mennyire van Stockholm, Helsinki és Osló?

Ők segítséget nyújtanak, ami alapvető emberi kötelesség. Az Ön szavaiból is az világlik ki, hogy meg kell akadályozni a háborút.

Valóban úgy vélem. Mikor robbant ki a fegyveres harc?

Idén februárban.

Tehát, 2022.február. És mikor volt a külföldről – az USA-ból szervezett és irányított narancsos forradalom, majd a második narancsos vezetőváltás, utána a meg nem engedhető visszarendeződés megakadályozására kirobbantott Majdan, s utána még egy erőszakos vezetőváltás Zelenszkijre? Ne válaszoljon, Nuland asszony elmondta országnak – világnak.

Putyin támadt rá a Krímre.

Úgy reagált, mint Kennedy. Azt még elsimították – az USA leszerelte a sunyiban Törökországba épített atomját, a szovjetek meg nem szerelték föl a magukét Kubába. A Krímnél is kést szorítottak volna Oroszország torkának. Putyin tanulván a Gorbacsovval történtekből, félreütötte a kést tartó kezet, és hátrébb lökte a próbálkozókat. Egyébként ugyanúgy törvényesen, ahogy az Koszovóban történt. Ha ezt nem lépi meg, ma már a Krímben amerikai támadó atom lenne, az oroszok meleg-tengeri flottáját meg szét kellett volna osztogatni.

Ön szerint tehát nem agresszív Putyin?

Nem szokás a honvédő háborúkat vívókat agresszívnek nevezni. Háborús bűnös persze attól még bárki lehet.

Putyin nem otthon háborúzik a hazáját védelmezve, hanem a szomszédban!

Látja, ez kimet a fejemből. Van ugye a vár, belül a hős honvédők, kívül a hódítók. Ahogy volt Hirosima, Nagaszaki, Kambodzsa, Korea, Vietnam, Líbia, Szíria, Irak, Afganisztán esetén, és végig a világban mindenhol Óceániától Dél- és Közép-Amerikán át a legkisebb banán-szigetekeig. Az amerikaiak odajárnak hüppögni a fekete gránitfalhoz, melyre nincsenek fölvésve a napalmmal összeégetett vietnami gyerekek nevei. Az egyáltalán nem rabszolga felszabadításról szóló észak – dél elleni harcuk óta az Egyesült Államok összes elnöke háborús bűnös. Ettől még Obama kaphatott  bonus béke Nobel díjat, s Putyint, akinek egy külső helyen lévő támaszpontja van a világban – elítélhetjük.

Ön szerint jogtalan tehát Putyint büntetni?

Nem őt, az oroszokat büntetik. Feltett szándékuk a mélyben keverőknek, ha nem sikerül fegyverrel szétverni a világ legnagyobb kiterjedésű országát, hát szankciókkal fojtják meg. Azokba a szankciókba persze legesőbben Európa roppan bele, ami szintén kedvező, mert úgy soha nem jöhet létre egy Európa – Oroszország összefogásából kinövő gazdag, nyugodt élet. Helyette eltűnik az európai fehér ember az összes kisebbségi és nemzeti nyavalygásával együtt.

Kinek lenne ez jó? Ki terve lehet egy ilyen?

Annak a több ezer éve nem létező tényezőnek, amelyikről egyre sűrűbben lebben el a titkot takaró köd. Amelyik mostanában kapkod. Amerika vérét már kiszívta, készül Európába átköltözni, de most épp Európát rombolná szét.

Ha létezik ilyen erő – mit gondol: át tudja rendezni a világot?

Nem. Részeit összetörheti, mint vázát a házban, felborogathat dolgokat, de a nagy egészet soha nem tudja átstrukturálni, mert hiába akar Istent játszani, teremteni nem tud, lehetőségei csak az isteni választási lehetőségeken belül mozognak. A szabadnak hagyott akarattal választhatjuk a jót vagy rosszat. A világot igazgatni kívánók mindig, mindenben a rosszat választják, amivel, míg idő az idő, rengeteg keservet zúdítanak ránk, de csak felbolygatni, összetúrni tudnak, a nagy egészhez nem férnek hozzá. Onnan kitörni soha nem tudunk.

Köszönöm nyilatkozatát.

Szívesen. Kár, hogy nem életünk még meglévő szépségeiről kérdezett.

 

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük