KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Már Washington is aggódik az ukránok orosz ballisztikusrakéta-figyelmeztető állomásait ért támadásai miatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A jelentések, amelyek szerint Ukrajna megtámadta Oroszország korai ballisztikus rakétajelző állomásait, elbizonytalanítják az ukránokat támogató Egyesült Államokat – írta szerdán a The Washington Post.

Múlt héten ukrán források azt állították, hogy két műveletet is végrehajtottak az interkontinentális ballisztikus rakéták indításának észlelésére szolgáló orosz nagy hatótávolságú létesítmények ellen. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az állítást. Az interneten megosztott felvételek arra utalnak, hogy legalább az egyik támadás károkat okozott.

Dmitrij Rogozin szenátor, aki korábban a Roszkozmosz orosz űrügynökséget vezette, szombati nyilatkozatában azt mondta, hogy Moszkva az Egyesült Államokat teszi felelőssé a támadásokért, ha azokat Ukrajna hajtotta végre. Washington „felbérelt egy vakmerő banditát, aki megpróbálja megkárosítani… a stratégiai nukleáris erők harcászati irányítási rendszerének egyik kulcsfontosságú elemét” – jelentette ki.

Egy amerikai tisztviselő a Postnak azt nyilatkozta, hogy Washingtont „aggasztja” a hír, mivel „Oroszország úgy érezheti, hogy elrettentő képességei kerülnek célkeresztbe”. A forrás névtelenséget kérve hozzátette: „Ezek a helyszínek nem vettek részt Oroszország Ukrajna elleni háborújának támogatásában”.

A két létesítmény, amelyeket a jelek szerint támadás ért, a Krasznodari területen lévő Armavir és az Orenburgi területen lévő Orszk közelében lévő, horizonton túli radarállomások. Ez utóbbi a Közel-Kelet és Kína feletti légteret figyeli.

Egy ukrán tisztviselő a lapnak azt mondta, hogy Kijevnek hadászati okai voltak mindkettő megtámadására, mert Oroszország „minden képességét az Ukrajna elleni háborúra irányította át”. Az állomások kikapcsolásával az ország aláásná Oroszország azon képességét, hogy ellenőrizze tevékenységét, különösen a drónok és rakéták használatát – állította a forrás.

Az Osztrák Fegyveres Erők a múlt héten elemzést tett közzé a helyzetről, amely szerint az armaviri támadást az Egyesült Államok engedélyezhette, és figyelmeztetésnek szánták Moszkvának, mert Kijevnek valószínűleg nem származott belőle katonai haszna.

Ez is érdekelheti:  Két éve nem volt erre példa: Oroszország több földgázt szállított Európába, mint az USA

Kijevnek a támadásból ezért nem származhat stratégiai haszna:

Az Armavirban lévő Voronyezs-DM állomás és az a hely, ahonnan Kijev az Egyesült Államok által szállított ATACMS (Army Tactical Missile System) ballisztikus rakétákat indíthatna, legalább 700 kilométerre van egymástól – áll a jelentésben. Ezen a távolságon az állomásnak nehéz lenne észlelnie ezeket az alacsonyan repülő lövedékeket. Eközben az ICBM-ek általában 2000 km-es magasságban repülnek, és sokkal nagyobb távolságból is észlelhetők.

Kijev jelenleg azért lobbizik az USA-nál, hogy engedélyezze számára az tőle kapott nagy hatótávolságú fegyverek használatát a mélyen Oroszország belsejében található célpontok ellen. Washington azt állítja, hogy a további eszkaláció megakadályozása érdekében megtiltotta a Kijev által követelt területen kívüli támadásokat, miközben Ukrajna az elmúlt hónapokban számos harctéri vereséget szenvedett.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Orosz katonai szolgálat tagjai dolgoznak egy Voronezh-DM radarállomáson a kalinyingrádi régióban. / Fotó: © Szputnyik / Igor Zarembo

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük