Már megint jőnek…, fasisztáznak

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Olvasom valamelyik szakértő újságíró megnyilatkozását Müller Cecíliáról. Semmi komoly. A  lényeg, hogy fasiszta.

Unalmas. De nagyon.

Nemrégiben volt egy nap, ahol egy kicsit és kis körben megadták a tiszteletet Horthynak. Nem volt egy országos banzáj, de még ez is csípte néhány  agyhalott szemét. És tüntettek. Igaz kicsinyt és kis körben, de azt hitték – mint mindig-, hogy országos nagy banzájt csinálnak.  Én örülök ezeknek a megszólalásoknak, megmozdulásoknak, mert ez mindig növeli a támogatók  táborát ………. a jobboldalon.

A közvetlenül háború után sokan foglalkoztak Horthyval és a zsidók történetével. Nagyon sok újságcikk és könyv született akkoriban hirtelen. Azt gondolná az ember, hogy a gyűlölet – na, jó az „igazságérzet” – még frissen vezérli az üldözést átélt írástudókat. Azt is el tudom képzelni, hogy erősen működött bennük a jogos bosszúvágy a fasiszták és a fasizmus ellen.

De érdekes módon azt látom, hogy igyekeztek tárgyilagosak maradni, talán mert átélték a történteket.

1946-ban jelent meg Szirmai Rezső (túlélő) könyve „Fasiszta lelkek” címmel a Faust (Imre keresztnevű túlélő) Könyvkiadónál. Ebben gyakorlatilag az akkor letartóztatásban lévő (később nagyrészt kivégzett) minden általuk és a közvélemény által fasisztának tartott politikus kór és szellemi képe szerepel személyes interjúk alapján.

Sem Horthy, sem sok más politikus – akit szeret a törpe kisebbség lefasisztázni még mostanság is -, nem szerepel benne. Valószínűleg azért, mert a feltételezhető bosszúszomj nem vonatkozott rájuk és akkoriban azért első kézből tudhatták, miért nem. Ahogy nem bélyegezték fasisztának sem őket.

Részlet Antal István (sajtófőnök, államtitkár, miniszter, akit kötéláltali halára ítéltek, de Rákosi közbenjárására kegyelmet kapott., majd 1960-ban szabadult) vádlott által elmondottakból:

„ Én például már régen ki akartam költöztetni a zsidókat…… A Kormányzó mindig közbelépett. Így jutottunk el március 19.-éhez. Az előző éjszakán Hitler ezt mondta a Kormányzónak: két okból szállom meg Magyarországot. Először azért, mert ki akar ugrani a háborúból… Másodszor azért, mert Magyarország még mindig eldorádója a zsidóknak. Nemcsak, hogy nem telepíti ki a zsidókat, hanem a tőlem elmenekülőnek menedéket ad.” – 27. oldal)

Nem is érdemes a további idézni. Antal és közvetve Hitler mindent elmond a valós – a körülmények figyelembevételével a lehető legjobb – helyzetről. És ezt a képet senki nem kifogásolta akkoriban. Senki nem tüntetett Horthy „fasizmusa” ellen vagy aránylag pozitív beállítása ellen. Senki nem tiltakozott a zsidóságból az írónál, a kiadónál. Az már egy másik történet, hogy pestiesen mondva, jól megszívták ők is személyesen az új szabad, demokratikus rendszert……

Arról nem is beszélve, hogy Szirmai Rezső és Faust Imre milyen oltári fasiszták lennének most az agymosottak értékítélete alapján!

Havrilla István

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük