A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Magyarellenes ukrán uszítások és fenyegetések

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Már a háború előtt is tanúi lehettünk az Ukrajnában élő kisebbségekkel szemben elkövetett erőszakos jogfosztásoknak. Ezek elsősorban az orosz kisebbségre irányultak, de mivel a magyarok is ilyen státuszban vannak, ők sem lehettek kivételek.

Ez az ellenszenv ukrán részről most már fokozatosan kiterjed a magyar kormányra és az egész országra is. Kihasználva azt a pillanatot, hogy az orosz agresszió miatt most a fél világ Ukrajnával szolidáris, ugyanakkor Magyarország saját érdekeit védve elutasítja az ukrán elnök követeléseit fegyverek küldéséről és az orosz energiahordozók betiltásáról, gyűlölködnek is keményen az ukránok – írja a Ma7.sk-n Száraz Dénes.

Még sehol sem volt a jelenlegi szörnyű háború, amikor 2019-ben Ukrajnában olyan államnyelvtörvényt fogadtak el, amelynek értelmében 2030-ig a hétköznapi élet valamennyi területén szakaszosan vezetnek be változásokat a kisebbségi nyelvhasználatban, és fokozatosan a magánbeszélgetésekre és az egyházi szertartásokra korlátozzák a kisebbségben élő oroszok és magyarok nyelvhasználatát.

Ez vonatkozik az új ukrán oktatási törvényre is, ami a kisebbségi alapjogok súlyos megsértésével pusztító hatással lehet az egész kárpátaljai magyar nyelvű oktatási rendszerre.

A magyar tannyelvű oktatási intézmények teljes felszámolását vonhatja maga után, amelyeknek működése még a szovjet korszakban is biztosított volt.

Most, az orosz agresszió időszakában Magyarország soha nem látott humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának. Rengeteg adomány megy Magyarországról a háború sújtotta Ukrajnába, csütörtökig félmillió ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, és a magyar állam 2 milliárd forintnyi segélyt juttatott már el Ukrajnába. Miközben az ország csatlakozott az orosz agresszor ellen elfogadott EU-s szankciókhoz, és kifejezte támogatását Ukrajna soron kívüli európai uniós csatlakozását illetően is.

Orbán Viktor Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonos tárgyalása során azt is kijelentette, hogy Magyarország, ahogy eddig, ezután is támogatni fogja Ukrajna szuverenitását és területi egységét.

Ukrajna viszont nem elégedett a magyar szolidaritás ilyen jellegű megnyilvánulásaival, azt is szeretné, ha Magyarország katonai segítségnyújtással is kockáztatná a háborúba való beavatkozást. Ennek elmaradása okán hivatalos vezetői lépten-nyomon igyekeznek konfrontálódni a magyar kormánnyal.

Nepop Ljubov asszony, Ukrajna budapesti nagykövete nagyképű kioktatással gyors egymásutánban többször is megsértette Magyarországot! Orbán Viktor stratégiai nyugalomra intése kapcsán azt üzente a magyaroknak, hogy:

Majd a sírban leltek stratégiai nyugalomra!

 

A nagykövet asszony azért is ócsárolta Magyarországot (nem csak a kormányt), hogy a magyar embereknek fontosabb a rezsicsökkentés, mint Ukrajna sorsa: Nektek fontosabb a rezsicsökkentés, mint az emberi életek?”

Nem maradt el tőle Irina Verescsuk, ukrán miniszterelnök-helyettes sem:

Nagyon kicsi a különbség Budapest hivatalos retorikája és a nyíltan oroszbarát álláspont között”

 

– jelentette ki. Állítását meg is indokolta: „Mert kedvezményes orosz gázt akarnak? Vagy mert titkon még a mi Kárpátaljánkról álmodoznak? (…) Ők akarnak lenni azok, akik hátba szúrnak minket, miközben szorult helyzetben vagyunk? Miért? Egy kis orosz apróért?”

Fel is szólította Magyarországot, hogy álljon át a civilizált világ oldalára, amelynek a kisebbségekkel szemben elfogadott államnyelvtörvény ellenére ezek szerint Ukrajna is része.

Zelenszkij sem feledkezett meg a magyarokról! Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől.  Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, az ország ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át az ország területén fegyverszállítmányokat, és küldjön fegyvereket Ukrajnába.

Az Európai Tanácsban az ukrán követeléseket Orbán azzal utasította el, hogy azok ellentétesek országa érdekeivel. Az ukrán elnök szerint Budapest ma sem Ukrajna békéjéért tevékenykedik!

Ez igencsak meglepő kijelentés annak tükrében, hogy Magyarország az első pillanattól segíti a bajban lévő ukrajnaiakat. Egyáltalán nem csoda tehát, hogy az ukrán politikusok uszításainak hatására a kárpátaljai magyarok tömegesen kapnak szélsőséges nacionalistáktól ilyen fenyegető üzeneteket:

Ukrajna az ukránokért. Dicsőség a nemzetnek! Halál az ellenségre! Késre a magyarokat!”

A kárpátaljai magyarok tehát újra halálos fenyegetéseket kaptak az ukrán nacionalistáktól! A Szövetség MKP platformja ismételten kifejezte szolidaritását az ott élő magyarokkal, és elítélte az ilyen jellegű lélektani hadviselést – bárkivel szemben is alkalmazzák ezt. Szívesen vennék azt is, ha az együttérzés hangján megszólalnának a szlovákiai magyar értelmiség azon csoportjai is, amelyek a neoliberális világ elvárásai kapcsán gyakran hallatják a hangjukat.

Kiemelt kép: MTI

Ma7.sk

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: