KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Magyar orvosok nyílt levele a Budaházy-ügy kapcsán

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ügy méltó rendezését abban látjuk, hogy a Köztársasági Elnök eljárási kegyelemben részesíti Budaházy Györgyöt és az eljárás alá vont többi jogtalanul sújtott elítéltet.

Mint ismeretes Budaházy Györgyöt és társait, köztük 3 nőt – egy 2009-ben történt és máig tisztázatlan eseménysorozat kapcsán – a bíróság 2022. március 16-án összesen 117 év fegyházban letöltendő büntetéssel sújtotta. 

Áttanulmányozva az előzményeket, tekintetbe véve az akkori politikai viszonyokat és megismerve az elsőfokú, a másodfokú és a megismételt elsőfokú eljárást és az ítélet indoklását, álláspontunk szerint ez az ítélet túlzott, így méltánytalan.

Csak pár példa a sok közül:

Az első elsőfokú ítélet indoklása szerint az egyik hölgyre azért rótt ki a bíró súlyos éveket, mert ruhákat vart  barátainak.

Egy másikra meg azért, mert állítólagosan felgyújtott egy lábtörlőt.

A vádat egy hatóságilag kicsikart és visszavont tanúvallomásra alapozták.

A  magyar igazságszolgáltatásban példátlan módon 13 éve lezáratlanul zajlik egy olyan eljárás, ami már eddig is elviselhetetlen anyagi és lelki terhet rótt indokolatlan büntetésül az  érintettekre, családjaikra, gyermekeikre.

Sokak számára valószínűleg kevéssé ismert, hogy még a német baloldali terrorszervezet,  a Vörös Hadsereg Frakció tagjai, akik több mint harminc nőt és férfit gyilkoltak le válogatott kegyetlenséggel sem kaptak összesen ekkora büntetést tettükért.

Egyiküket például egy rendőr meggyilkolásáért 10 évre ítélték.

Hosszasan lehetne sorolni a magyar eseteket is: csoportosan aljas indokból különös kegyetlenséggel elkövetett rablógyilkosság több személy sérelmére a Heves-megyében, a csoport tagjaira kiszabott leghosszabb  büntetés 16 év. Vessük ezt össze a felgyulladt lábtörlőkkel vagy ruhavarrással.

Ezzel szemben Budaházy György 17 év fegyházban letöltendő szabadságvesztést kapott és az ítélet szerint, még feltételesen sem bocsátható szabadlábra. A többiek hasonlóan súlyos büntetéseket kaptak. Nekik még az sem járna az ítélet szerint, ami egy egész életében bűnözésből élő többszörös gyilkosnak is megadatik a jelenlegi törvények szerint, amennyiben jó magaviselete okán a büntetése letöltése előtt szabadulhat. Sőt az ügyész megfellebbezte az ítéletet és mindenkire súlyosabb ítélete kért.

Ez is érdekelheti:  Stoffán György: Dominus vobiscum! (III. befejező rész)

Ismerve az elitélteket elmondhatjuk, hogy büntetlen előéletűek, hasznos tagjai a társadalomnak, becsületes munkából tartják el magukat és családjukat, összesen harminc gyermeket nevelnek. Hogy ki a jó ember azt végső soron az Isten dönti el, de hogy kiket is ítéltek most „majdnem“ halálra jól mutatja az, hogy az egyik 11 éves fegyházbüntetésre elítélt apa öt saját gyereket és egy örökbefogadott, születésétől halmozottan sérült kisfiút nevel feleségével.

A tizenhárom éve húzódó eljárás során jeles közéleti személyek szólaltak fel és vették védelmükbe az igazságtalanul meghurcolt Budaházy Györgyöt és társait, önkormányzatok és megyei közgyűlések kérték az amnesztiát, átérezve azt, hogy ennek az ügynek a magyar nemzetre nézve is kiemelt jelentősége van.

Társadalom-orvostani szempontból is kiemelkedő jelentőségű ügyről beszélhetünk. Amennyiben nem kapnak amnesztiát az érintettek, akkor a nemzeti igazságérzet oly fokban sérül, ami nem fogja lehetővé tenni az egyéb nemzeti ügyekben való helyes viszonyulást sem a múltban sem a jövőben.

Tekintve, hogy az egészség a lelki, szellemi testi egészséget is magában foglalja és alapja a helyes identifikáció és az ebből kővetkező normális viszonyulás  a másik emberhez, környezethez és végső soron a világhoz, ez következésképpen betegíteni fogja nemzetünket.

Az elmondottak alapján kijelenthetjük, hogy ez nem maradhat így!

Az ítélet a  jó Isten, az igazságosság  pedig az emberi lélek gyógyírja mely a  kezünkben van.

Az ügy méltó rendezését abban látjuk, hogy a  Köztársasági Elnök eljárási kegyelemben részesíti  Budaházy Györgyöt és az eljárás alá vont többi  jogtalanul sújtott  elítéltet.

Dr.Csókay András, Dr. Olajos Attila, Dr. Jancsó Gábor

Mandiner

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük