KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Magyar ellenállásba ütközik a nyugati fegyverszállítás Ukrajnának a Dunán

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A magyar kormány vonakodik engedélyezni az ukrán gabonát szállító teherhajók áthaladását a Duna magyarországi szakaszán, mert attól tart, hogy a NATO szövetségesek Ukrajnának szánt fegyverszállításra használják ki az engedélyt, pedig a kormány megtiltotta, hogy az ország területén keresztül fegyvert juttassanak Ukrajnának – értesült a Magyar Békekör tudósítója.

A Fekete-tengeri ukrán kikötők orosz blokád alá vétele miatt több tucat teherhajó vesztegel a Duna deltájában és az ukrán-román Duna kikötőkben, hogy rakományát a folyón keresztül eljuttassa az európai piacokra.

Oroszország július 17-én többek között azért mondta fel az isztambuli gabona megállapodást, mert a teherhajók egy részén nyugati fegyverszállítmányokat juttattak Ukrajnának, megszegve az egyezményt. A megállapodás felmondása óta Ukrajna Fekete-tengeri kikötőibe nem érkezhetnek többé teherhajók, mert az orosz flotta megakadályozza őket benne.

Emiatt a hajók a Duna felé veszik az irányt, hogy fegyver rakományukat az ukrán és a román kikötőkbe szállítsák, onnan pedig gabonával megrakva térjenek vissza Nyugatra.

Az ukrajnai izmaili és reni Duna-kikötők ellen augusztus 2-án intézett orosz rakétatámadást azzal hozzák összefüggésbe, hogy az orosz fegyveres erők meg akarták semmisíteni a kikötők gabonatárolóiban elhelyezett fegyvereket, egyszersmind figyelmeztetni a NATO-tag Romániát is oroszellenes érzületeinek féken tartására.

„Helyénvaló az óvatosság olyan körülmények között, amikor az engedély elhamarkodott megadásával hitelességünket kockáztatjuk” – mondta a Békekör tudósítójának egy nevének elhallgatását kérő tisztviselő -, de arra nem tudott válaszolni, vajon az engedély megadása esetén tudnának-e kellő ellenőrzést gyakorolni, hogy a Duna magyarországi szakaszán ne szállíthassanak fegyvert Ukrajnának.

 

Kijev, Bukarest, 2023. augusztus 4. péntek (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt kép: illusztráció / teherhajók egy ukrajnai Duna-kikötőben

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: