KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Macron: Ukrajnának vissza kell szereznie a Krímet

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Természetesen ma Oroszország ellenség – jelentette ki a francia elnök.

Emmanuel Macron francia elnök szerint Ukrajnának vissza kell szereznie az ellenőrzést az egykor általa birtokolt összes terület felett, beleértve az Oroszországhoz tartozó Krím félszigetet is. Ellenkező esetben nem lesz lehetséges a “tartós béke” – állította.

Az elnök csütörtökön a TF2 és a France 2 televízióknak adott interjúban tette ezeket a kijelentéseket, és Oroszországot egyenesen Franciaország “ellenségének” nevezte. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Párizs nem “folytat háborút Oroszország ellen”, hanem csupán “támogatja” Kijevet a konfliktusban.

“Természetesen ma Oroszország egy ellenség. A Kreml rezsimje egy ellenség”

– jelentette ki Macron.

“Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Oroszországot sakkban lehessen tartani, mert, nagyon egyszerűen mondom, nincs tartós béke, ha nincs szuverenitás, visszatérés Ukrajna nemzetközileg elismert határaihoz, beleértve a Krímet is”.

A francia elnök legutóbbi kijelentései hideg fogadtatásra találtak Oroszországban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Macron láthatóan “nem bánja, ha fokozottabban” részt vesz az orosz-ukrán szembenállásban.

“Igen, nyilvánvaló, hogy Oroszország Franciaország ellensége, mert Franciaország már most is részt vesz az ukrajnai háborúban, közvetve részt vesz ebben a háborúban”

– mondta Peszkov újságíróknak.

A francia elnök az utóbbi időben egyre harciasabb nyilatkozatokat produkált, kitartott február végi megjegyzései mellett, miszerint nem lehet “kizárni” a NATO-csapatok esetleges ukrajnai bevetését. A megjegyzések tagadáshullámot váltottak ki az Egyesült Államok vezette blokk többi tagjából. Ebben a legutóbbi interjúban Macron nem volt hajlandó részletezni a “hogyan” kérdését, azt állítva, hogy meg akarja őrizni a “stratégiai kétértelműséget”, és hogy “oka van arra, hogy ne fogalmazzon pontosan”.

Ez is érdekelheti:  Macron szerint semmilyen eszköz használatától nem szabad visszariadni Oroszország ellen (videó)

Macron megjegyzései összecsengenek az ukrán felső vezetés által többször hangoztatott állásponttal, amely azt a célt hirdette, hogy Oroszországtól vissza kell foglalni mindazokat a területeket, amelyek a Szovjetunió összeomlása után végül Kijev kezébe kerültek.

Ez is érdekelheti:  Egyre többen támogatják Macron háborúpárti kijelentéseit, a szakértők figyelmeztetnek a veszélyre

A Krím a 2014-es kijevi Majdan-puccsot követően szakadt el Ukrajnától, és a félszigetre kiterjedő népszavazás után azonnal visszacsatolták Oroszországhoz. A Donyecki és Luganszki Népköztársaságok szintén ebben az évben alakultak meg. A kijevi új hatóságok elhibázott kísérlete, hogy erőszakkal elnyomják őket, évekig tartó konfliktushoz vezetett az akkori ukrán Donbasszban, ami legalább 14 ezer ember életét követelte.

A két köztársaságot, valamint a korábban ukrán Zaporozsje és Herszon területeket 2022 végén csatolták Oroszországhoz, miután az elképzelést a helyiek elsöprő többséggel támogatták az egyes területeken külön-külön tartott népszavazásokon. Moszkva többször is jelezte, hogy a Krím és bármely más orosz terület feletti szuverenitása senkivel sem képezi tárgyalás tárgyát.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen Emmanuel Macron / AFP

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Macron: Ukrajnának vissza kell szereznie a Krímet

  1. Macron a francia patkány lázálma, soha soha nem lesz Krim más országé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük