KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lemondott a litván védelmi miniszter

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Benyújtotta lemondását Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter Ingrida Simonyte miniszterelnöknek – jelentette be pénteken közleményben a kormány sajtóirodája. Anusauskas a tervek szerint szombaton találkozott volna Gitanas Nauseda litván államfővel is.

A hét elején már azt jósolta a litván média, hogy Laurynas Kasciunas parlamenti képviselő követheti majd Anusauskast a védelmi tárca élén.

A 15 perc című litván napilap arról számolt be arról, hogy a védelmi miniszter sürgős találkozót kért, ami a közte és Ingrida Simonyte miniszterelnök között fennálló nézeteltéréseket jelezheti. Simonyte állítólag helytelenítette Anusauskas Egyesült Államokban tett kijelentéseit, ahová a héten tett látogatást ott.

Litvániában az októberre tervezett közelgő parlamenti választások szintén politikai feszültségek forrása lehet. A felmérések szerint Anusauskas a konzervatív Haza Uniója – Litván Kereszténydemokraták párt legnépszerűbb képviselője.

A litván törvények szerint a miniszternek lemondó nyilatkozatot kell benyújtania a miniszterelnöknek, a miniszterelnöknek pedig azt át kell adnia az elnöknek.

Litvánia 2004 óta tagja a NATO-nak, és az Oroszországgal való konfliktus kezdete óta aktívan támogatja Ukrajnát. A balti ország az elmúlt két évben saját védelmét is megerősítette.

A múlt hónapban Linas Linkevicius, Litvánia svédországi nagykövete az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében arra figyelmeztetett, hogy Oroszország nyugati Kalinyingrádi exklávéja lesz “elsőként semlegesítve”, ha Moszkva “szembe mer szállni a NATO-val”.

Oroszország következetesen világossá tette, hogy a NATO nyugati határaihoz történő kiterjesztését nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is kijelentette, hogy Moszkva nem tervezi a NATO megtámadását, hangsúlyozva, hogy országának “geopolitikai, gazdasági vagy katonai szempontból… sem áll érdekében”, hogy ezt megtegye.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Arvydas Anušauskas (fotó: Fotodiena.lt)

 

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor az Európai Parlamentből üzent

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük