KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lengyel kormányszóvivő: a jogállamisági feltételrendszerről szóló uniós ítélet veszélyes törekvést erősít meg az EU-ban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Unió Bíróságának szerdai ítélete az uniós szerveknek azt a veszélyes törekvését erősíti meg, hogy az alapszerződéseken túllépve bővítsék hatáskörüket – jelentette ki rendkívüli sajtóértekezletén Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

Lengyelország azért fordult az EU Bíróságához, mert úgy ítélte meg, hogy a jogállamisági feltételrendszer túlmutat az alapszerződésekben rögzített jogi alapokon – mondta a szóvivő. Az ilyen hatáskörbővítést célzó lépéseket Varsó negatív módon értékeli – hangsúlyozta.

Ezt a tendenciát Lengyelország, Magyarország, valamint több más uniós tagállam is következetesen veszélyesnek minősíti, mert szerintük alááshatja a jogbiztonságot az Európai Unióban – jelentette ki.

Felhívta a figyelmet mindazonáltal az ítélet indoklására, amely – szerinte egyértelműen – úgy fogalmaz, hogy az Európai Tanács által a feltételrendszerről elfogadott előírások „csak szigorúan körülírt helyzetekben” alkalmazhatók, amikor az adott tagállamban észlelt szabálytalanságok „közvetlen hatással lennének az uniós költségvetés működésére”.

Müller ezzel arra utalt, hogy az ítélet szerinti jogállamisági eljárás csakis akkor indítható meg, ha alapos a gyanú, hogy valamelyik tagállamban a jogállamiság elveinek megsértése vagy ennek kockázata komolyan fennáll, illetve ha ez „kellő mértékben és közvetlenül” érinti az uniós költségvetést, s az intézkedések kizárólag az uniós költségvetés végrehajtásával függhetnek össze. Az ítélet tehát az uniós költségvetés védelmére, nem pedig önmagában véve a jogállamisági elvek megsértésének szankcionálására irányul.

Újságírói kérdésre a kormányszóvivő kifejtette: az ítélet tükrében nincs jogi alapja annak, hogy a Lengyelországnak járó uniós pénzeszközöket felfüggesszék. Ebben az összefüggésben törvénytelennek nevezte, hogy Brüsszel még nem hagyta jóvá a koronavírus-járvány utáni lengyel helyreállítási tervet. A jóváhagyás késleltetését Müller politikai indíttatású lépésnek minősítette.

MTI

Kiemelt kép: Piotr MüllerPAP/Paweł Supernak

Kapcsolódó:

Fidesz: Magyarországot valójában a gyermekvédelem miatt akarják megbélyegezni

Századvég: nem várható tényeken alapuló értékelés a 2022-es jogállamisági jelentéstől

Varga Judit: politikai ítéletet hozott az unió bírósága a gyermekvédelmi törvény miatt

EU bírósági ítélet – Márki-Zay már örül és tolvajnak nevezi Magyarországot

Uniós bíróság: a jogállamisági feltételrendszert a megfelelő jogalapon fogadták el

Most: A Hír TV közvetítése az Európai Bíróság ítélethirdetéséről (élő) 📺

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: