KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Kreml: Az EU vezetői rémtörténetekkel „hülyítik meg” az embereket Oroszországról

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint egyes uniós vezetők figyelmeztetései, miszerint Oroszország megtámadhatja Európát – ha győzedelmeskedik az ukrajnai konfliktusban – lényegében „rémtörténetek”, amelyeket azért találtak ki, hogy eltereljék a figyelmet a saját országukban fennálló belpolitikai problémákról.

Egy újságíró kérdésére válaszolt Andrzej Duda lengyel elnök legutóbbi kijelentéseivel kapcsolatban, aki kijelentette, hogy országa nyitott az amerikai atomfegyverek befogadására. Duda azt állította, hogy ez „megerősítené a NATO keleti szárnyának biztonságát”, mivel Oroszország „egyre inkább militarizálja” a Lengyelországgal és Litvániával határos kalinyingrádi exklávét, valamint atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba. Több más európai vezető is arra figyelmeztetett, hogy Oroszország megtámadhat egy uniós tagállamot, ha a harctéren legyőzi Ukrajnát.

„Az európai nagyvárosokban minden lehetséges módon fokozzák a feszültséget… megpróbálják becsapni a lakosságukat ezekkel a rémtörténetekkel a szörnyű oroszokról, akik soha nem állnak meg, és egyre csak tovább akarnak menni. Ez teljesen alaptalan”

– mondta Peszkov a Rosszija 1 tévécsatorna által vasárnap sugárzott interjúban.

A szóvivő szerint az „orosz fenyegetést” egyes európai vezetők arra használják fel, hogy ” leplezzék” belső gazdasági vagy politikai problémáikat, sőt egyesek „népszerűségük csökkenését is megpróbálják kompenzálni” ezzel az Oroszországgal kapcsolatos riogatásukkal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hónapban hasonlóan nyilatkozott, amikor elutasított minden olyan kijelentést, amely egy esetleges orosz támadásról szól Lengyelország, Csehország vagy a balti államok ellen, mint „ostobaságot” és a helyi polgárok ijesztgetésére tett kísérletet, amelyek arra szolgálnak „hogy további kiadásokat húzzanak ki az emberek zsebéből”.

Tavaly Oroszország a szomszédos Fehéroroszországban helyezett el taktikai atomfegyvereket, de Putyin akkor a lépést a NATO fokozott katonai tevékenységére adott válaszként magyarázta a fehérorosz és orosz területek közelében. Moszkva eközben többször hangsúlyozta, hogy soha nem fenyegetett azzal, hogy beveti nukleáris arzenálját, és ezt nem is tervezi.

Ez is érdekelheti:  Demokrácia ismertetés - egy kis orosz propaganda a Sputniktól

Duda kijelentéseit az amerikai atomfegyverek lengyelországi elhelyezéséről lengyel tisztviselők és az ország NATO-szövetségesei is bírálták. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter pénteken azt mondta, hogy Dudának nincs felhatalmazása arra, hogy nyilvánosan tegyen kijelentéseket ebben a kérdésben.

Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter is figyelmeztetett arra, hogy egy további nukleáris telepítéssel megszegnék a NATO és Oroszország közötti kulcsfontosságú fegyverzetellenőrzési megállapodásokat. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár teljes mértékben elutasította a blokk nukleáris eszközeiről szóló megállapodás megváltoztatásának gondolatát, és egy keddi sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy a szövetségnek „nincsenek olyan tervei, hogy további nukleáris fegyvereket telepítsen újabb NATO-országokba”.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen a Kreml / Fotó: © Sputnik / Natalia Seliverstova

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük