KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

„Korai még de-eszkalációról beszélni – A háború a legkisebb szikrától is lángra lobbanhat”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A feszültség fokozása a Donbasszban februártól kezdődött és tartott egész tavasszal. Mindez azonban nem vezetett sem jelentősebb eszkalálódáshoz, sem lényeges változásokhoz a fronton.

Ez azonban nem azt mutatja, hogy a helyzet rendeződött volna. A háborút egyszerűen, egy meghatározatlan időre elnapolták, mivel a megoldatlan ellentmondások továbbra is itt vannak velünk – jelentette ki az EADaily-nek Alekszandr Matyusin („Varég”), a Donyecki Népköztársaság hadseregének tisztje.

„Szerintem, amikor Ukrajna februárban, márciusban és áprilisban növelte a feszültséget a tűzszüneti elválasztó vonal mentén, ezzel csak felmérték állóképességünket. Megpróbálták kipuhatolni, hogy ukrán támadás esetén Oroszország Novorosszija köztársaságainak a védelmére kel-e, vagy sem. Amikor meglátták a határ közelében gyakorlatozó orosz csapatokat, a beloruszok hadgyakorlatát, vagy a Pszkovi Hadosztály partraszállását a Krímben, akkor, természetesen visszakozót fújtak. Ez egybeesett azzal, amikor egy különösen feszült pillanatban Biden amerikai elnök felhívta Vlagyimir Putyin elnököt. Ez kiinduló pontul szolgált a de-eszkaláció kezdetéhez. Egyelőre azonban nem beszélhetünk a konfliktus teljes de-eszkalációjáról, illetve a feszültség csökkenéséről. Az állandó ágyúzások folytatódnak, katonák esnek el. A háború, egyetlen szikrától is, bármelyik pillanatban fellángolhat, ha a «washingtoni pártbizottságban» ténykedő bábművészek szükségesnek találnak majd egy csapásmérést” – mondta Alekszandr Matyusin.

Elmondása szerint, a geopolitikai kontextust tekintve, „az Oroszország köré tekeredett anakonda szorítása tovább folytatódik”. Ilyen a Kaukázusontúli feszültség fennmaradása, amikor Azerbajdzsán határsértéseket követ el Örményország, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) egyik tagállama ellen. Vagy a Donyec-medencei helyzet, ami az új világháborúnak csupán egyik frontja.

Matyusin kommentálta Kijevnek azt a követelését is, hogy a Donbasszról folyó tárgyalási folyamatból zárják ki a Luganszki és a Donyecki Népköztársaságot (LDNR).

„Ez a kijelentés arról tanúskodik, hogy Ukrajna szembe akarja állítani önmagát a képzelt orosz agresszorral. Meg akarja mutatni a világ közvéleményének, hogy Oroszország betört Ukrajnába, elfoglalta annak részeit. Megfeledkezve arról, hogy a 2014-es népszavazás megerősítette a Donbassz népének kinyilvánított akaratát. Mely nép nem akar egy náci Ukrajna, egy olyan ország keretei között élni, amely egy, az ízig-vérig orosz Donbassz számára idegen fejlődési utat jelölt ki” – mondta Matyusin.

Mint mondta, ez nem jelenti azt, hogy Ukrajna az erőszakos rendezési terv végrehajtására készülne. De mutatja azt a törekvését, hogy biztosítsa a maga számára a Nyugat támogatását, Oroszországot pedig agresszorként tüntesse föl a világ közvéleményének szemében.

Eredeti cikk: eadaily.com

Fordította: CS. S. 

NewsFront

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: