Varga Judit: Magyarország átvette az Európa Tanács miniszteri bizottságának soros elnökségét

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Pénteken hivatalosan is átvette Magyarország az Európa Tanács (ET) miniszteri bizottságának soros elnökségét – írta az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán, majd úgy fogalmazott: „komoly felelősség ez, egyben különleges lehetőség is”.

Varga Judit kifejtette: felelősség, hiszen 47 tagállam álláspontját összehangolni, az országok képviselőivel folyamatosan egyeztetni többoldalú konferenciák és tanácskozások során nem kis feladat.

A miniszter a magyar ET-elnökség prioritásai közé sorolta a kisebbségi jogok védelmét, az emberi jogokkal, a demokráciával és a jogállamisággal kapcsolatos párbeszéd fenntartását. „Alapelvünk a nemzetek kulturális, jogi és történelmi hagyományainak tiszteletben tartása, valamint az eljövendő nemzedékek érdekeinek képviselete” – hangsúlyozta.

Tájékoztatása szerint a következő hat hónap kiemelt témája lesz a jövő kihívásai terén az igazságszolgáltatás digitalizációja és a mesterséges intelligencia alkalmazása az igazságszolgáltatásban, amiről az ősszel igazságügyi miniszteri konferenciát is rendeznek Budapesten.

Varga Judit emlékeztetett: az Országgyűlés kedden elfogadott politikai nyilatkozatában megerősítette a szabad, független és demokratikus európai államok együttműködési keretét jelentő Európa Tanács tevékenysége melletti elkötelezettségét.

„Magyarország hosszú ideje elhivatott részese és formálója az európai jogfejlődésnek, amit a következő időszakban is bizonyítani fogunk! Hajrá, magyar ET-elnökség!” – zárta bejegyzését a politikus.

MTI

Nemzeti InternetFigyelő (NIF) 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük