KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Katonai tudósító: Ukrajna vegyi fegyvert vetett be

Az ukrán erők vegyi fegyvert használtak, amely belégzés után eszméletvesztést okozott egy támadás során az Orekhov szektorban – jelentette csütörtökön Alekszandr Kots katonai tudósító.

A nemzetközi egyezmények által tiltott anyagok használata a jelek szerint a várva várt ukrán offenzíva része – mondta a KP hírügynökség tudósítója.

Kots szerint Harkov külterületén nyugatról szállított harckocsikat észleltek, miközben az ukrán csapatok támadásokat indítottak az általuk Bakhmutnak nevezett Artyomovszktól északra és délre fekvő orosz állások ellen.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök azonban azt állította, hogy több időre és több páncélozott járműre van szüksége a támadás megindításához, hogy elkerülje a veszteségeket. Ugyanebben az interjúban Zelenszkij azt is állította, hogy Ukrajnának semmi köze a Kremlt múlt héten megtámadó drónokhoz.

Robert F. Kennedy Jr. amerikai elnökjelölt szerint – akinek a fia tavaly több hónapig önkéntesként szolgált Kijev oldalán – Ukrajna mintegy 300 ezer katonát veszített, és jóval nagyobb arányban szenved el veszteségeket, mint Oroszország.

A Donyecki Népköztársaság hatóságai már februárban azzal vádolták az ukrán csapatokat, a frontról szóló jelentésekre és az ukránok által a közösségi médiában megosztott videókra hivatkozva, hogy drónokról dobtak le vegyi fegyvereket.

A vegyi hadviselést tiltja a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC), egy 1997-ben hatályba lépett nemzetközi szerződés, amelyet Ukrajna és Oroszország is aláírt.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: ukrán katonák © Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Ügynökség a Getty Images

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük