KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Januártól ezeken a hazai utakon is fizetni kell

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Építési és Közlekedési Minisztérium december 5-én megjelent rendelete alapján január elsejével összesen 235 km-rel bővül a hazai díjköteles gyorsforgalmi útszakaszok hossza, köztük a teljes M0-s, az M44-es autóút, illetve az M30 miskolci elkerülője is fizetőssé válik – írja a Világgazdaság.

A jogszabály értelmében 2024. január elsejével díjköteles lesz, ami a személyautókra is vonatkozik:

  • az M0-s végig, azonban elég lesz a Pest vármegye matrica az érintett szakaszokon,
  • az M4-es teljes hosszán, ahol a Pest vármegyei matrica mellett a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei matricát is ki kell váltani,
  • az M44-es végig, ahol bevezetik a Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye matricákat, a Bács-Kiskun vármegye matrica rövid szakaszon, Tiszakürtig lesz érvényes.
  • Az M30-as autópálya végig, miután megszűnik a Miskolc dél és Miskolc észak közötti szakasz díjmentessége, ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei matricával az autópálya teljes hosszában használható lesz,
  • az M31-es ugyancsak fizetősé válik, itt elég lesz a Pest vármegyei matrica,
  • az M76-os Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig, amelyen a Somogy és Zalai vármegyei matricák is érvényesek lesz.
  • Mindez azt jelenti, hogy 2024. január 1-jétől további két vármegyével is bővülhet a fizetős utak listája: Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyével, írja a vg.hu.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szeptember végén a weboldalán tette közzé a jövő évtől érvényes díjakat. A tájékoztatás szerint az autósok komoly díjemelkedéssel számolhatnak minden kategóriában, és ugyanez igaz a pótdíjak, pótdíjkülönbözetek esetében is. A díjak emelése inflációkövető, az augusztusi érték a mérvadó, ami idén 16,4 százalék volt. Március elsejétől pedig bevezetik az egynapos matricát is, amely 5150 forintba fog kerülni.

Kiemelt kép: Illusztráció / Fotó: Füzesi Ferenc/MTI

Ez is érdekelheti:  Thürmer Gyula szerint Trianon felülvizsgálatakor csak erre az országra számíthatnánk (videó)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük