KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ismét megpróbáltak csapást mérni az ukránok a Barátság kőolajvezetékre

Ukrán drónok próbálták megtámadni a Barátság kőolajvezetéket, amely orosz kőolajat szállít több európai országba – közölte Alekszandr Bogomaz, a Brjanszki terület kormányzója. Hozzátette, hogy a támadást az orosz légvédelem meghiúsította.

Bogomaz szombaton Telegram-csatornáján azt írta:

„Tegnap este az orosz fegyveres erők légvédelmi egységei… visszaverték az ukrán hadsereg támadását a „Druzsba” kőolaj-szivattyúállomás ellen”.

A tisztviselő szerint összesen három UAV-t sikerült kilőni.

A múlt hónapban a Washington Post a Pentagon kiszivárgott dokumentumaira hivatkozva azt állította, hogy Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök még februárban azt javasolta Julija Szviridenko miniszterelnök-helyettesnek, hogy Kijevnek „egyszerűen fel kellene robbantania a [Druzsba] kőolajvezetéket”, amely Magyarországra és más államokba pumpál olajat.

A jelentés szerint Zelenszkij egyik céljának „Orbán Viktor [magyar miniszterelnök] iparának” tönkretételét nevezte.

Míg Zelenszkij „fantáziálásként” utasította el a vádakat, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter néhány nappal később azzal vádolta meg Kijevet, hogy „gyakorlatilag megtámadta Magyarország szuverenitását” azzal, hogy egy ilyen akcióval Budapest energiaellátásának biztonságát akarja aláásni.

Nagyjából ugyanebben az időben lőtték a brjanszki területen lévő Druzsba kőolajvezeték egyik töltőállomását az ukrán erők, aminek következtében három, de szerencsére üres üzemanyagtároló tartály sérült meg.

Márciusban a vezeték üzemeltetője, a Transneft arról számolt be, hogy több drón robbanóanyagot dobott le egy szivattyúállomás közelében. Ezt megelőzően is többször előfordult, hogy támadták a vezeték egyes ellátó egységeit.

A Druzsba (Barátság) vezeték a világ egyik legnagyobb olajszállító hálózata, amely mintegy 4000 kilométeren keresztül szállít olajat Oroszországból Ukrajnába, Fehéroroszországba, Lengyelországba, Magyarországra, Szlovákiába, a Cseh Köztársaságba, Ausztriába és Németországba.

Az Ukrajnával szomszédos Brjanszki terület többször is célpontja volt a határokon átnyúló csapásoknak.

Márciusban egy ukrajnai neonáci egység hajtott végre bevetést a régióban.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Emléktábla a Druzsba olajvezeték fogadóállomásán / Fotó: 2022 május, Szazhalombatta / közelében © AFP / KISBENEDEK ATTILA/AFP

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük