KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hatalmas volt a hollandok nyeresége gyarmataik kizsákmányolásából

A hollandiai Oraniai-ház 1675 és 1770 között mintegy 3 millió gulden – korabeli értéken 600 millió dollár (547 millió euró) – hasznot húzott gyarmati birtokaiból – derül ki a kormány megbízásából készült, a holland parlamentnek csütörtökön bemutatott Állam és rabszolgaság című tanulmányból.

A tanulmány a holland kormány és a „kapcsolódó intézmények” szerepét igyekszik megvizsgálni a rabszolgatartás időszakában és az azt követő időszakban. Az ország az elrabolt műkincsek visszaszolgáltatását is vizsgálja. Bár az ország 1863-ban eltörölte a rabszolgaságot, egyesek szerint gazdasági és kulturális eredményeinek csúcsát a rabszolgák kizsákmányolásán keresztül érte el.

Willem-Alexander király várhatóan július 1-jén, az egykori gyarmatokon a rabszolgaság hollandiai eltörlésének 150. évfordulóján nyilvánosan bocsánatot kér az ország gyarmattartó időszakában végbement kizsákmányolás miatt. Mark Rutte miniszterelnök decemberben hivatalosan is bocsánatot kért az országnak a rabszolga-kereskedelemben való 250 éves részvételéért, amelyet „emberiség elleni bűncselekménynek” nevezett, azonban egyes aktivisták szerint ez nem elegendő, és további bocsánatkérést követelnek az uralkodótól.

Hollandia 2020-ban nemzeti tanácsadó testületet hozott létre gyarmati történelmének feltárására, miután az Egyesült Államokban a fekete George Floyd rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála világszerte faji önvizsgálat, tiltakozások és vádaskodások hullámát indította el.

A holland gyarmatbirodalomhoz tartozott a mai Virgin-szigetek, Brazília, Mauritius, Suriname, Ceylon és több indonéz sziget is. A Holland Kelet-indiai Társaság által igazgatott ázsiai területek nagy részét a portugáloktól foglalták el, akik korábban gyarmatosították a területet.

Hollandia nem az egyetlen egykori gyarmatosító hatalom, amely vizsgálja annak lehetőségét, hogyan vezekelhetne az egykor elnyomott lakossággal szemben elkövetett múltbéli bűneiért. Jamaica kormánya a múlt hónapban bejelentette, hogy törvényjavaslatot nyújt be, amely potenciálisan megszakíthatja évszázados kapcsolatát a brit monarchiával, amely 1655-ben gyarmatként birtokolta a szigetet, és csupán 1962-ben engedélyezte annak névleges függetlenségét. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a Brit Nemzetközösség országainak közel felében a lakosság többsége köztársasággá válna, ha erre lehetőségük lenne.

Ez is érdekelheti:  Nagy Márton: Legalább 1,7 millió e-autó vásárlásra és mintegy 600 ezer forint otthoni töltőállomásra

Az Egyesült Államokban, New York a közelmúltban lett a második olyan állam, amely megtette az első lépéseket egy olyan bizottság felállítása céljából, amely az Afrikából behozott fekete rabszolgák leszármazottai számára nyújtandó pénzügyi jóvátételek lehetőségét vizsgálja.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: Az Eendracht hajó portréja, idősebb Willem van de Velde © Wikipédia

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Hatalmas volt a hollandok nyeresége gyarmataik kizsákmányolásából

  1. Mire ment el az a rengeteg pénz? Alig látni ma a nyomát Hollnadiában. Valahol aranyrudak vannak bejpájzolva?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük