Orbán Viktor: A Gyurcsány-korszakban elvettek egy havi nyugdíjat válság idején, mi viszont adunk a nyugdíjasoknak – mai miniszterelnöki rádióinterjú (videó)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: nem lehet megtenni a korábban évtizedeket dolgozó nyugdíjasokkal, hogy cserben hagyjuk őket, ezért volt szükség a csütörtökön bejelentett nyugdíjemelésre.

A nyugdíjasokkal van egy megállapodása a kormánynak”

– idézte fel a miniszterelnök. Mint részletezte: vállalták, hogy megőrzik a nyugdíjak értékét, így a mostani emelést is beleépítik az idősek nyugdíjába, és azzal együtt tervezik a következő emeléseket.

Ezért kellett átvennie a kormánynak az infláció megoldását

A miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta, az inflációval szemben a jegybanknak csak „bicskája” volt, ezért volt szükség arra, hogy a kormány „fejszével” essen neki az inflációnak. Ez a szokásostól eltérő módszer – mutatott rá a miniszterelnök, ugyanakkor nem engedhették meg, hogy ne avatkozzanak be közvetlenül, és mint mondta, ezt sikerült.

A fejszecsattogásnak meg lett az eredménye, az inflációt letörtük, az év végére egyszámjegyű lesz az infláció

– mutatott rá, valamint aláhúzta: már a bérek emelkedése van fókuszban. „A gazdasági növekedés a harmadik negyedévben már megindult” – tájékoztatott a miniszterelnök, valamint hozzátette azt is: könnyen lehet, hogy 2024-ben nálunk lesz a legnagyob bővülés, miközben a magyar cégek lényegesen veresenyképesebbek lettek. Ez így együtt megadja az esélyt, hogy 2024 a gazdasági növekedés újraépítésének az éve lesz.   „2024 a gazdasági növekedés visszaépítésének éve lesz”.

A háborúról és Ukrajnáról

Az orosz-ukrán háborúban a „frontvvonalak nem mozdulnak, mégis tízezrek halnak meg”

– mondta el kérdésre válaszolva a miniszterelnök, hozzátéve, hogy közben senki nem látja, hol lesz ennek a vége. Mint felidézte: Magyarország már a háború kitörésekor teljesen másként látta a háborút, mert ez egy szláv testvérháború. Mint rámutatott: nekünk az az érdekünk, hogy ezt a konfliktust lokalizáljuk – mutatott rá.

A háborúban álló Ukrajna uniós csatlakozásról szólva a miniszterlenök elmondta: ahhoz minden uniós országnak hozzá kell járulnia, de a magyar parlamenti képviselőkön egyelőre nem látja, hogy megszavaznák-e két éve múlva Ukrajna uniós tagságát. Orbán Viktor szerint ugyanis fontos kérdés, hogy érdemes-e tárgyalni egy háborúban álló ország felvételéről, miközben még azt sem tudjuk mekkora Ukrajna.

Ukrajna anyagi támogatásáról szólva a kormányfő arra is kitért, nem látja, hogy lehetne több pénzt adni Ukrajnának, mert az Európai Unióban is hiány van. Mint rámutatott:

Brüsszel tartozik Magyarországnak több mint 1200 milliárd forinttal,

és húzzák az időt. Már nem azt mondják, hogy nem adják ide, hanem húzzák az időt – mutatott rá a miniszterelnök, hozzátéve, hogy „az egész vita mostmár abszurd. Mindenki érzi, hogy Magyarország minden elvárást teljesített”.

Arról szólva, hogy ez meddig tart, Orbán Viktor rámutatott: szerinte Brüsszel a lnegyel választás végére vár, meg akarják buktatni a lengyel konzervatív kormányt, mert ha ez sikerül, könnyebben kezelheti hazánkat. Ha viszont győz a konzervatív lengyel kormány, továbbra is együtt fog működni hazánkkkal.

A migrációs helyzetről

Eddig meg tudtuk védeni magunkat a migrációtól, de „a balodal migrációpárti”, az EU-ban megszavazzák azokat a döntéseketet, amelyek serketnik a migrációt, pedig a migráció kezelésének alapja az, hogy

ha meg akarod védeni magad az illegális migrációtól, ne engedd be az illegális migránsokat”

– mutatott rá a kormányfő. Hozzátette: ha egyszer már beengedték az illegális migránsokat az országok, nagyon nehéz utána kezelniük a helyzetet.

„Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kéne odavinni” – idézte fel Orbán Viktor (hazánk 2015-ben felvetett – a szerk.) álláspontját. Mint kifejtette: mi megakarjuk oldani a migrációs problémát, de nem úgy, hogy idehozzuk az embereket. A kormányfő arra is kitért: ami a migráció kapcsán meglepő az az, hogy immár Szlovákia is kihátrált az eddigi migrációellenes álláspontból, ami Magyarország szomszédja lévén komoly probléma.

Mandiner

Kiemelt kép: illusztráció / Budapest, 2023. január 27.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 27-én. Jobbról Törõcsik Zsolt mûsorvezetõ.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük