KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Grúz miniszterelnök: Georgiát nem fogják ukranizálni

Tbiliszinek igaza van, amikor megvédi politikai rendszerét a külföldi befolyástól – hangoztatta Irakly Kobakhidze.

Irakli Kobakhidze grúz miniszterelnök megfogadta, hogy ellenáll  az ország „ukránosítására” törekvő politikai erők nyomásának, és kitart amellett, hogy kormánya mindent megfog tenni azért, hogy e ne történjen meg.

Kobahidze kifogásolta a Mihail Szaakasvili volt grúz elnökhöz köthető Egyesült Nemzeti Mozgalmat (UNM), amiért a közvélemény elégedetlenségét szította egy törvény miatt, amely előírja a nem kormányzati szervezeteknek és a külföldi finanszírozásban részesülő médiáknak, hogy nyilatkozzanak forrásaikról.

Kobakhidze azt állította, hogy az UNM olyan tömeges tiltakozásokat próbál szítani, amelyek hasonlóak voltak az ukrán kormányt 2014-ben megbuktatókhoz.

„Biztosíthatom a Nemzeti Mozgalom képviselőit, hogy Grúziában nem fog érvényesülni az ukrán forgatókönyv, Georgia ukránosítása semmilyen körülmények között sem fog megtörténni. Maximális erőfeszítéseket teszünk ennek megakadályozására” – mondta újságíróknak, miután Berlinben találkozott grúz nagykövetekkel és más külügyminisztériumi tisztviselőkkel.

Szaakasvili, Georgia nyugatbarát korábbi vezetője 2003-ban tömegtüntetések nyomán került hatalomra. Pártja azonban elvesztette a 2012-es választást. Elmenekült hazájából, ahol hivatali lépései miatt büntetőeljárás indult ellene, és megpróbált új politikai karriert építeni a puccs utáni Ukrajnában.

Rövid ideig tartó szolgálata Odessza régió kormányzójaként kevesebb, mint két évig tartott, majd ellenzékbe került, elvesztette ukrán állampolgárságát, és végül 2021-ben visszatért Georgiába. Ott letartóztatták és börtönbe zárták; most azt állítja, hogy a tbiliszi „oroszbarát” kormány politikai üldözésének áldozata.

A „külföldi ügynökök” törvénye a grúz kormányt az Egyesült Államok és szövetségesei célkeresztjébe állította, akik szerint ez a demokrácia elleni támadás, és szankciókkal fenyegetőztek az azt támogató tisztviselőkkel és politikusokkal szemben.

A kormányzó Grúz Álom pártnak le kellett győznie egy elnöki vétót, mielőtt a törvényjavaslat a hónap elején törvényerőre emelkedhetett.

Kobahidze kitartott amellett, hogy a grúz törvény észszerű volt, és az ellene indított kampányt „bolondnak” nevezte, hivatkozva egy hasonló kanadai jogszabályra, amelyet a szenátus szerdán fogadott el. A C-70 néven ismert szövetségi törvényjavaslatnak a nemzeti politikára gyakorolt ​​külföldi befolyás visszaszorítására van szükség, hogy megvédje a demokráciát az országban.

Ez is érdekelheti:  Bill Gates elismerte, hogy a COVID "vakcina" volt a legnagyobb orvosi kísérlet a Föld lakosságán

Magas rangú grúz tisztségviselők és kormánypárti politikusok korábban negatív megjegyzéseket tettek Ukrajnáról, és arról, hogy az miként szolgál példaként Tbiliszi számára, hogy nem szabad külpolitikát folytatni.

Budapest Online

Irakli Kobahidze grúz miniszterelnök. © Tobias SCHWARZ / AFP

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük