KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Giorgia Meloni egyesítené az olasz jobboldalt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kormányzására készül Giorgia Meloni: az általa vezetett ellenzéki Olasz Testvérek párt jelenleg a legnagyobb támogatottsággal rendelkező politikai erő egy évvel a 2023 tavaszán sorra kerülő parlamenti választások előtt. Elemzők szerint jól döntött a politikus asszony, amikor a Mario Draghi vezette, bal- és jobboldali pártokat egyaránt magába foglaló egységkormány megalakulásakor egyedüli frakcióként az ellenzék soraiban maradt.

A felmérések már hónapok óta a legnagyobb népszerűségnek örvendő pártként jegyzik az Olasz Testvéreket, amelynek 21-22 százalék körüli a támogatottsága. A párt maga mögött hagyta a kormányban résztvevő baloldali Demokrata Pártot (20-21 százalék) és a szintén kormánypárti, Matteo Salvini vezette Ligát is (17-18 százalék).

Egy esetleges kormányalakításhoz azonban jobboldali szövetségesekre, így a Ligára, valamint a Silvio Berlusconi alapította Hajrá, Olaszország! együttműködésére lesz szükség.

A jobboldali szövetségesek közötti kapcsolatok ugyanis jelentősen meglazultak idén januárban, amikor Sergio Mattarella köztársasági elnök újraválasztását a kormánypárti jobboldali pártok is támogatták, miközben Meloniék egy patrióta államfő mellett kardoskodtak.

A pártvezér az Il Libero olasz napilapnak adott interjúban úgy fogalmazott, készen áll a jobbközép koalíció stabilitásának helyreállítására.

Véleménye szerint a jobboldali pártok vezetőinek közös megállapodást kellene aláírniuk, amelyben ígéretet tesznek, hogy kizárólag egymással lépnek szövetségre.

Meloni nyomatékosította, hogy ígértéhez híven soha nem lépett kormányra baloldali pártokkal, és a jövőben sem áll szándékában így tenni, a választópolgárok éppen ezért jutalmazzák bizalmukkal.

Az Olasz Testvérek kormányprogramját április 29. és május 1. között megrendezendő konferenciasorozaton mutatják be Milánóban.

Csak hosszú távú politikai programmal, realizmussal lehet kormányozni az országot

 – hangsúlyozta Meloni. utalva az elmúlt két év rögtönzött politikai döntéseire. Giorgia Meloni az Il Liberónak azt is elmondta, ma is ugyanúgy tudná meghatározni önmagát, mint pár éve a Lateráni Szent János téren megrendezett közös jobbközép megmozduláson:

Ez is érdekelheti:  Nyomozók lepték el a DK-s önkormányzatot, korrupcióra utaló iratokat keresnek

Giorgia vagyok, nő, anya és keresztény. Az önmeghatározás azonban csak az első lépés, az országnak konkrét programra van szüksége, a választópolgároknak perspektívákra.

Giorgia Meloni az olasz újságírók kérdésére válaszolva a napokban azt is elmondta, továbbra is kitűnő a kapcsolata Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Elismerte, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládon belül – amelynek Meloni a vezetője – a különböző országok politikusai eltérő érzékenységgel kezelik az ukrán konfliktust.

A politikus asszony méltatta Orbán Viktor közelmúltban aratott elsöprő választási győzelmét, majd hozzátette, a jövőben számos lehetőség lesz pártja és a Fidesz közötti együttműködésre.

A Fidesz, az Olasz Testvérek és mintegy tucatnyi konzervatív európai párt legalább egy éve keresi a szorosabb együttműködési keret kialakítását, egy esetleges közös európai pártcsalád megalapítását azóta, hogy a magyar kormánypárt tavaly kilépett az Európai Néppártból.

Jánosi Dalma / Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Matteo Salvinivel fogna össze a politikus asszony. (Fotó: Europress/AFP)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük