KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Fontos! – Argentína felmondta a Falkland-szigetekről szóló megállapodást az Egyesült Királysággal

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Argentína hivatalosan is felmondta az Egyesült Királysággal kötött 2016-os megállapodást az Atlanti-óceán déli részén fekvő vitatott Falkland-szigetek/Malvin-szigetekről, az 1982-es véres konfliktus helyszínéről, mondván csütörtökön, hogy az ügyet az ENSZ dekolonizációs irányelvei szerint kell rendezni. London ragaszkodik ahhoz, hogy a kérdést azután rendezték, hogy a helyi lakosok népszavazáson döntöttek a brit fennhatóság mellett.

Santiago Cafiero argentin külügyminiszter közölte, hogy a döntésről tájékoztatta brit kollégáját, James Cleverlyt a G20-ak csúcstalálkozójánn, az indiai Újdelhiben tartott találkozójukon.

Argentína „javasolta a szuverenitás kérdéséről szóló tárgyalások folytatását”, az ENSZ Közgyűlésének és a világszervezet dekolonizációs bizottságának megbízatásával összhangban – tette hozzá Cafiero.

„A Falkland-szigetek britek” – reagált Cleverly.

„A SZIGETLAKÓKNAK JOGUK VAN AHHOZ, HOGY MAGUK DÖNTSENEK A JÖVŐJÜKRŐL – ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY TOVÁBBRA IS AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG ÖNIGAZGATÁSÚ TENGERENTÚLI TERÜLETE MARADNAK”.

David Rutley, az amerikai kontinensért felelős miniszter, aki nemrég Buenos Airesbe látogatott, kiábrándítónak nevezte a döntést, és azzal vádolta Argentínát, hogy úgy döntött, „eláll egy olyan megállapodástól, amely vigaszt nyújtott az 1982-es konfliktusban meghaltak családjainak”.

A vitatott szigetek az Atlanti-óceán déli részén, az argentin szárazföldtől mintegy 600 kilométerre találhatók. Argentína igényt tart az általa Malvin-szigeteknek nevezett területre, mondván, hogy azok a Spanyolországtól 1816-ban függetlenné vált terület részét képezik. Az Egyesült Királyság 1833 óta uralja az általa Falkland-szigeteknek nevezett területet. Argentína és az Egyesült Királyság 1982-ben tízhetes háborút vívott a szigetekért, amely közel 1000 emberéletet követelt, és brit győzelemmel végződött.

Az ENSZ Közgyűlésének 1965-ös, nem kötelező erejű határozata mindkét országot felszólította, hogy ne változtasson egyoldalúan a szigetek feletti vitában.

A 2016-os paktumban Argentína és az Egyesült Királyság megállapodott abban, hogy nem értenek egyet a szuverenitással kapcsolatban, de vállalták, hogy együttműködnek az energia, a hajózás, a halászat, a szállítás és a konfliktusban elesett katonák maradványainak azonosítása terén. Alan Duncan, a miniszter, aki az argentin külügyminiszter-helyettessel, Carlos Foradorival tárgyalt a megállapodásról, naplójában célozgatott arra, hogy a tárgyalásokat a brit nagykövetség borospincéjéből származó folyamatos Merlot-utánpótlás táplálta. Foradori ezt tagadta.

Orosz Hírek

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: