KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Folytatódik Mede Ferenc és az RTVS pere – A szlovák közmédia részben visszavonulót fújt magyar ügyben

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A szlovák közmédia nem teljesíti törvényi kötelezettségét, de a pénzt azért beszedné. Jogosulatlanul is.

Mint ahogy arról korábban a Körkép.sk beszámolt, Bírósági szakaszba került Mede Ferenc felvidéki magyar polgár és a szlovák közmédia (RTVS) közti per.

Az RTVS a Mede által évek óta nem fizetett koncessziós díjat szeretné behajtani, a felvidéki magyar állampolgár ellenben azzal érvel, hogy nincs miért fizetnie, mivel a szlovák közmédia nem teljesíti törvényi kötelezettségét, hiszen nem tartja be a törvény által előírt óraszámú magyar nyelvű műsoridőt.

Az RTVS nemzetiségi műsorainak élén egyébként hosszú évek óta az egyik fő megélhetési magyar, a balliberális, progresszív értékrendet valló, a Most-Híd egykori kiszolgálója, Lovász Attila áll. Lovász napjainkban épp a szlovák állami televízió hírigazgatója, aki értesüléseink szerint júniustól a magyarellenes Gregor Martin Papucsek helyére érkezik majd Budapestre tudósítónak.

De vissza a Mede kontra RTVS ügyhöz

A szlovák közmédia jogi képviselőjének 2022 márciusában kellett volna megjelennie a kassai bíróságon, a tárgyalást azonban elnapolták. Az RTVS jogi képviselője ugyanis úgy látszik, kezd rájönni arra, hogy a törvény ereje nem az ő oldalán áll.

Miről szól a per?  

Az RTVS eredetileg 2021-től 2010 szeptemberéig visszamenőleg kérte Medétől az elmaradt koncessziós díj befizetését, melynek összege a járulékos költségekkel együtt meghaladja a 600 eurót. Az összeg nagysága csak másodlagos, Mede szerint itt elsősorban elvi kérdésről van szó.

Mede Ferenc a hiányzó magyar műsoridőn kívül azt is nehezményezi, hogy az RTVS a már elévült időszakra vonatkozóan is beszedné a koncessziós díjat. Jogellenesen. Mintha az RTVS azzal számolna, hogy az átlagpolgár megijed a fejléces papírtól, nincs ideje sem pénze ügyvédre, így megelőzendő a nagyobb bajt, fizet. Még akkor is, ha nem kellene.   Az ügynek e részében most Medének köszönhetően fordulat áll be. A szlovák közmédia jogi képviselője ugyanis a bírósági tárgyalás adott szakaszában módosított beadványán, amivel elismerte, hogy követelésének nincs jogalapja. Így immár nem 12 évre visszamenőleg, hanem csak a 2018-2021-es időszakra kéri az elmaradt koncessziós díj befizetését.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor: Magyarország soha nem fog engedni a migrációs őrületnek
Húzd meg, erezd meg

Mede azonban ennek befizetésére sem hajlandó, mi több, újabb törvénysértésre mutat rá az RTVS részéről. A birtokunkban levő hivatalos dokumentumok alapján ugyanis a szlovák közmédia (Lovász Attila magyar nemzetiségű, Most-Hídas érzelmű hírigazgatóval az élen) azzal érvel, hogy a koncessziós díj befizetésének kötelezettsége már azzal fennáll, hogy az állampolgár villanyáramot fogyaszt. Azt viszont, hogy nem teljesíti a megadott magyar nyelvű nemzetiségi műsoridő óraszámát, figyelmen kívül hagyja. Mi több, az RTVS egyenesen úgy fogalmaz, hogy amit Mede nehezményez, az csak egyéni igény, nem törvényi kötelezettség.

A pernek mindenesetre még koránt sincs vége, a Körképen továbbra is figyelemmel kísérjük az ügy további alakulását.

Figyelem! Aki hasonló cipőben jár, forduljon Medéhez!

Egyben Mede Ferenc kérésére felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy akik hasonló cipőben járnak, azaz, három évnél hosszabb időre visszamenőleg kéri tőlük is az RTVS a koncessziós díj befizetését, azok forduljanak Mede Ferenchez (email címe: medeferi (kukac) gmail (pont) com), aki hajlandó csoportos bírósági beadvánnyal élni az RTVS-szel szemben annak szerinte jogosulatlan eljárása miatt.

Körkép.sk

Kapcsolódó:

Állam vs. Mede Ferenc a bíróságon: Miért fizess felvidéki magyarként a szlovák közmédiának, ha az RTVS nem sugároz eleget magyarul?

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük