KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Ez már tényleg a végső stádium Ukrajna számára

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Szintet lépett a mozgósítás

Rák, HIV vagy TBC? Az ember lassan nem lehet annyira beteg Ukrajnában, hogy az állam az útjába álljon, ha katona szeretne lenni. Mintha eddig szeretem – nem szeretem kérdés lett volna, kit visznek el a komisszárok. Mindenesetre május 4-től új szabályok léptek életbe, megszűnt a katonai szolgálatra korlátozottan alkalmas besorolás. Kárpátalján össze is csaptak a cigányok a rendészekkel emiatt. Szubjektív hírösszefoglaló következik.

Most mondja bárki, hogy Ukrajna nem a lehetőségek hazája! A védelmi minisztérium frissítette azon betegségek listáját, amelyek alapján a katonai orvosi bizottságok eldöntik, hogy valaki alkalmas-e a hadseregben való szolgálatra, vagy sem.

Ez is érdekelheti:  Tragikus az ukrán fegyveres erők helyzete - Zelenszkij összehívta a vezérkart

A lényeg az, hogy május 4-től a minősítési rendszert egyszerűsítették, most már nem lehet valaki „korlátozottan alkalmas” – csak alkalmas vagy nem alkalmas.

Ez az elgondolás a maga beteg módján valahol logikus. Egy törpenövésű embert igaz, hogy nehezebb beöltöztetni, mert nem gyártanak a méretében egyenruhákat, viszont lelőni is, mert nem látszik ki a lövészárokból. Ami meg mondjuk a daganatos betegeket illeti… Például a vastagbélrák ötéves túlélési valószínűsége 62-65 százalék. Ennyi esélye egy frontharcosnak is lehet.

És nem, ez nem (annyira) fekete humor. Az új lista olyan mentesítő körülményeket ismer, mint:

  • a tuberkulózis, amennyiben előrehaladott, és már elérte az utolsó stádiumot a tüdőszövet bomlásáig;
  • a nem operálható, vagy gyorsan előrehaladó daganat áttétekkel;
  • vagy az előrehaladott HIV-fertőzés.

Durván szólva tehát, az ukrán hadsereg csak azokat nem veszi fel, akik egyik napról a másikra meghalhatnak. Őket drága „mulatság” lenne Csaszov Jarba vagy Kupjanszkba küldeni, ugyanis ez esetben akkor is kártérítést kellene fizetni utánuk, ha egyszerűen csak lefordulnak a székről.

A kormányt és a mozgósítási törvényt megszavazó Rada-képviselőket pedig nyugodtan fel lehet terjeszteni az esélyegyenlőségi díjra, hiszen felszámolták azt a diszkriminatív gyakorlatot, amely eddig elzárta a katonai karriert, a hősi önmegvalósítás útját például azok elől, akiknek a kórlapján ilyesmi szerepel:

  • klinikailag gyógyult tuberkulózis;
  • krónikus vírusos hepatitis közepes mértékű károsodással;
  • nem progresszív HIV;
  • ajakrák, bőrrák;
  • lassan progrediáló vérbetegségek mérsékelt funkciózavarral és gyakori súlyosbodásokkal;
  • rák tartós remisszióval.

Az intézkedéssel egyébként nem mindenki ért egyet.

A kárpátaljai Vinohragyivban (ejtsd: Nagyszőlős) például egy tucat roma gyűlt össze a katonai nyilvántartási és felvételi iroda előtt. A hírek alapján világos, hogy őket még fejleszteni kell; hogy a felzárkóztatásuk nem igazán sikerült, mert nem csak a férfi-női szerepeket illetően nagyon maradiak, de ahhoz is ragaszkodnak, hogy a betegeknek pihenniük kell.

Az történt ugyanis, hogy Ilonokújfaluról, amit hívnak Onoknak is, két férfit elvittek a komisszárok. Őket eddig alkalmatlannak tartották a szolgálatra, de a törvény elejénél fogva hirtelen eléggé meggyógyultak a katonásdihoz.

Mivel azonban a népes családjuk jobban hisz a konzervatív orvoslásban, a maguk sajátos stílusában – és innentől idézzük a hivatalos közleményt: „elégedetlenségüket fejezték ki társaik mozgósítása miatt”. A karhatalom végül fegyverrel oszlatta fel a spontán demonstrációt, a résztvevők ellen pedig eljárást indítottak.

Nagy Áron – Magyar Hírlap

Kiemelt kép: hirado.hu grafika

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük