KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Európa gazdaggá tette a Gazpromot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz gázexport csökken, a Gazprom bevételei viszont nőnek. Májusban és júniusban ötszörösére, júniusban pedig kétszeresére, az olajmutatók ennél szerényebbek.

Az Orosz Szövetségi Adószolgálat (FTS) májusban és júniusban nyilvánosságra hozta a gáz- és olajexportból származó bevételeket a Pénzügyminisztériumban a régióknak tartott szemináriumon – írja a Vedomosti. Így a külföldi gázeladás májusban 1 billió, júniusban 633 milliárd rubelt hozott. Ez a Központi Bank árfolyamával újraszámolva 16,2 milliárd dollárt és 11,1 milliárd dollárt jelent.

Ugyanakkor a Szövetségi Vámszolgálat (FCS) adatai szerint 2021 májusában és júniusában a gázból – beleértve az LNG-t is -, 3,16 milliárd dollárt és 4,93 milliárd dollárnyit exportáltak. Májusban a különbség ötszörös, júniusban pedig 2,2-szeres.

Az ilyen magas bevételeket az abnormálisan magas európai gázárak magyarázzák. A tőzsdei jegyzések meghaladják az ezer köbméterenkénti 1500 dollárt, a Gazprom-szerződések árképlete pedig figyelembe veszi az energiahordozók tőzsdei árát.A bevételek pedig nőnek annak ellenére is, hogy az Európába irányuló export jelentősen visszaesett.

A Gazprom szerint tehát májusban a FÁK-on kívüli országokba irányuló szállítások csaknem harmadával csökkentek a tavalyihoz képest, 10,9 milliárd köbméterre, júniusban pedig a felére, 7,9 milliárd köbméterre.

Az olajexport adatai szerényebbnek bizonyultak. Dollárra átszámítva a fekete arany külföldi eladása májusban és júniusban 10,8, illetve 10,6 milliárd dollárt hozott, és csak a tavasz utolsó hónapjában mutatkozik jelentős eltérés – plusz 2,4 milliárd dollár.

 

Kiemelt kép: Olaf Scholz, német kancellár PAP / EPA / Andreas Gora / POOL 

Ez is érdekelheti:  A Nyugat csalódást keltő hírrel készül Zelenszkij számára

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük