KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Egyre súlyosabb a helyzet, az ukrán hadsereg támadásra készülődhet

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A DNR-BEN NAPRÓL NAPRA VÁRJÁK A TÁMADÁST. ISMERTTÉ LETT AZ UKRÁN HADSEREG ÚJ CÉLJA A DONBASSZBAN

Donyecki források az ukrán hadsereg újabb készülő hadműveletéről szólnak.

Így, a donyecki hadseregből származó források közlése szerint a tűzszüneti elválasztó vonalra Ukrajnából újabb erősítés, tüzérségi eszközök és páncélozott technika érkezik. Arról is szólnak hírek, hogy a közeljövőben, a harcok során, az ukrán hadsereg tömegével tervez bevetni harci robotrepülőgépeket.

„Az ukrán hadsereg a Donbasszban csapatokat vont össze a tűzszüneti elválasztó vonal mentén. Az EBESZ Megfigyelő Missziója arról számol be, hogy Luganszktól északra ukrán nehéztüzérséget láttak. Rubezsnoje város térségében (valamivel több, mint 80 km-re Luganszktól északabbra) fölállítottak 12 egység, 152 mm-es kaliberű „Mszta-B” vontatható tarackágyút, 15 egység, 152 mm kaliberű „Giacint-B” vontatható tarackágyút, öt „Rapira” tankelhárító ágyút” – áll a források közleményeiben.

152 mm-es kaliberű „Mszta-B” vontatható tarackágyú

Szóbeszéd tárgya, hogy az ukrán hadsereg támadásra készül a DNR területén elterülő Dokucsajevszk városának bekerítése céljából.

Dokucsajevszk városát egyre sűrűbben lövik az ukránok

„A várost, és a közeli, gyakorlatilag a frontvonalon elterülő Jelenovka települést gyakorlatilag minden nap lövik. Korábban az ukrán csapatok ebben a térségben foglalták el Sztaromarjevka és Nóvaja Marjevka települést, úgyhogy most ebben az irányban szabad út a támadó csapatok előtt.

A jelek szerint az ukrán hadsereg, miután kipróbálta erőit a kis település elfoglalásakor, most ugyanilyen sikerre törekednek egy olyan nagyobb településsel is, mint Dokucsajevszk, vagy Telmanovó. Úgyhogy az elkövetkező napokban ismét előadódhat az a helyzet, amikor Dokucsajevszket elfoglalják” (1) – közölte a donyecki hadseregből származó forrás.

Mint szavaiból kiderül, a front teljes hosszában a helyzet továbbra is rendkívül feszült, és teljes okkal várható, hogy az ukránok megpróbálnak támadásba lendülni.

„Az elmúlt hét során lényegesen megnőtt a tüzérségi támadások száma. Rendszeresek a drónok támadásai, amikor a hadsereg állásaira és az ellenőrző pontokra gránátokat és kisebb bombákat dobnak. Tömegével jönnek a drónok a sűrűn beépített városrészekre. Nagyon sok a sebesült és a halott. A túloldalról gyakoriak az ilyen-olyan híresztelések, de még ha ezeket hárommal el is osztjuk, akkor is – készülő provokációról van szó. Az ellenség nagyon sok hírt dob be, hogy megfélemlítsen vagy összezavarjon minket. Akárhogy is van, azonban, nagyarányú csapaterősítésekről, illetve arról van szó, hogy olyan haditechnikát hoznak vissza az első vonalakra, amelyeket a béke-megállapodások értelmében vontak korábban hátrébb” – meséli a katona. (2)

Ez is érdekelheti:  Megerősítve: életét vesztette az iráni elnök

A katona elmondja továbbá, hogy a legsúlyosabb helyzet Telmanovó térségében alakult ki. Az ukrán hadsereg egyik elgondolása az, hogy ebben a térségben törnek át az orosz határhoz. Ehhez feltétlenül el kell foglalni Telmanovót, és el kell vágni a Donyeckből Novoazovszkba vezető utat. (3)

 „Ez azt fogja jelenteni, hogy bekerítik a Telmanovótól délre lévő csapatainkat, amelyek számára ez igen súlyos vereség lenne. Az ukrán egységek számára ez most az első számú feladat. Ezzel egy időben támadni fognak valamennyi frontszakaszon, hogy a mi csapatainkat elvonják az ő fő csapásirányukból. Erről tanúskodnak a megszaporodott ágyúzások és a csapatmozdulatokról szóló hírek.

Támadás várható tehát, minden erő és eszköz bevetésével, függetlenül attól, hogy ez a légierő lesz-e, vagy sem. De az nyilvánvaló, hogy a támadásra, minden jel szerint sor kerül majd. Ez a támadás gyakorlatilag már meg is indult. A kérdésünk az parancsnokainkhoz: lesznek-e válaszlépések, vagy megint a homokba dugjuk a fejünket”.

Kornyilov szerint nem véletlen, hogy az ukránok éppen Sztaromarjevkát foglalták el

A múlt héten az ukrán hadsereg elfoglalta Sztaromarjevka falut. Sajtóhírek szerint az ukrán katonák múlt hét hétfőn este vonultak be oda, és mindjárt meg is vetették ott a lábukat.

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság (DNR) vezetője megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, hogy az ukrán hadsereg elfoglalta a települést. Mint Pusilin elmondta, a településsel fennálló összeköttetés akadozik, időszakos, mivel „az ukránok zavarják azt.” Sztaromarjevkában „nem csak felnőttek” vannak, de gyermekek, öregek is.

Az ukrán hadsereg az ország déli részének miért éppen ezt a települését vette birtokba? Erről Vlagyimir Kornyilov politológus beszélt.

„Sztaromarjevkától az orosz határ – 25 km. Hogy miért éppen ezt, a sok szempontból nem stratégiai jelentőségű települést foglalták el?” – teszi föl a kérdést a szakértő.

Ez is érdekelheti:  Halálos hajóbaleset történt Verőcénél - több halott és eltűntek is vannak

Mint mondta, az ukrán fegyveres erők ezt nem véletlenül tették. Kornyilov hangsúlyozza, hogy ez az ukrán hadvezetésnek egy olyan elgondolása, amiről később még hallani fogunk.

„Mindez azért van, mert ez a legideálisabb hely. Itt most megvetetted a lábadat, és a ponton átkelőn folytathatod az utadat. Az orosz határig asztallap síkságú terep, mindenféle akadály nélkül. Egy félfordulattal el lehet vágni a DNR déli hadseregcsoportját a Donyeck körül összpontosított főerőktől. Ebben van hát a stratégiai elgondolás” – mondta a szakértő.

Emlékeztetőül: ezen a szakaszon, Sztaromarjevka közelében vetett be Ukrajna először harc közben a „Bayraktar” török gyártmányú pilóta nélküli robotrepülőgépet.

A török gyártmányú „Bayraktar” pilóta nélküli robotrepülőgépekről már bombázni is lehet. A koldusszegény, a tönk szélén álló országnak erre bezzeg, telik.

Megjegyzések:

(1)  A Donyecket a tengerparti Mariupollal összekötő út közelében lévő város. Stratégiailag fontos település – akár egy, Donyecket délről átkaroló hadművelet, akár egy, a tengerparton az orosz határ felé nyomuló egység oldalról való biztosításához. 2014-ben elkeseredett harcok nyomán sikerült a város visszavenni az azt korábban elfoglaló ukrán csapatoktól.

(2)  A fegyverszünetekkel az adott állapot befagyasztására törekvő orosz diplomácia nyomására elrendelték a csapatok és fegyverzetek hátrébb vonását, mindkét részről. Azoknak lett igazuk, akik aggodalommal fogadták ezt a döntést: ezzel a népi erők hátrányba kerültek. Mert miközben Moszkva drákói szigorral tarttatta be a Donbasszal a fegyver- és tűzszüneteknek ezeket a rendelkezéseit – az ukránoknak tulajdonképpen senki sem nézett a körmére. Így egy-egy összecsapáskor a népi erők eleve hátránnyal indultak: órákba is beletelt, mire hátravont fegyvereiket visszahozták az első vonalakból.

(3)  Novoazovszk kulcsfontosságú járási székhely az Azovi-tenger partján: egyszerre szárazföldi és tengeri határváros Oroszország felé. Megkaparintása megnyitná az utat az orosz határ mentén előrenyomuló ukrán csapatok előtt, hogy a határ fölötti ellenőrzést visszaszerezzék, majd lezárják. Amivel elvágnák az Oroszország felől érkező segély útját, illetve lezárnák a hadsereg visszavonulási, a lakosság menekülési útvonalát.

Ez is érdekelheti:  Nemzetközi jog lesöpörve, az EU hivatali szintre emeli a lopást

Fordította: Csikós Sándor / NewsFront

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük