KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Egy kisebb budai családi ház árát költötték Magyar Péter hétvégi tüntetésére

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megközelítőleg 121 millió forintba kerülhetett Magyar Péter múlt hétvégi tüntetése. Arról ugyanakkor nincs hír, ki állhatta a költségeket. Éppen ezért megvizsgáltuk, akadnak-e párhuzamok a két évvel ezelőtti, Márki-Zay Péter-féle baloldali ünnepi tüntetéssel.

Egy kisebb budai családi ház árát vihette el Magyar Péter múlt hétvégi rendezvénye. A Kossuth térre szervezett sokezres megmozdulás szervezési költségei ugyanis bőven meghaladhatták a százmillió forintot.

A Magyar Nemzet információi és a korábbi hasonló események nyilvánosságra hozott kiadásai alapján megbecsülhető a ráfordítás. A legnagyobb tételt a színpad, a hangosítás és a kivetítők elhelyezése jelentette, az összeg hetvenmillió forint körül lehetett. A kerítések, a kordonok, a mobil illemhelyek és más alapvető rendezvényeszközök további húszmilliót kóstálhattak, a molinók, a zászlók, a táblák, a nyakbaakasztók és a kitűzők újabb tízmilliót vihettek el. A közösségi médiás megjelenések, tartalmak melletti rubrikában ötmillió forintot szerepelhetett, a biztosítás négymillióba, a közvetítés hatmillióba kerülhetett.

A nagyobb tételekhez megannyi kisebbnek nevezhető költség kapcsolódott. Ilyen volt például az interjúk készítésére is alkalmas VIP-helyiség, amely egymaga másfél millió forintba kerülhetett. Ennél csak kevéssel kellett kevesebbet áldozni a takarításra, szemétszállításra, de külön-külön félmillió forint körüli összeget tehetett ki a fellépők díja, az orvosi ellátás biztosítása, a közlekedési járatok módosítása, a grafikai tervezés és az önkéntesek ellátása. A háromszázezer forintos áramdíj ezek után aprópénznek tűnik.

Mindent összeadva szinte fillérre pontosan 121 millió forintba kerülhetett Magyar Péter április 6-i rendezvénye a szervezőknek. S hogy ők pontosan kik, azt egyelőre nem lehet tudni – tulajdonképpen ez az egyik legnagyobb kérdés.

Az ugyanis nehezen elképzelhető, hogy a kormánybuktatáson ügyködő Magyar Péter egymaga fizette volna ki a summát, de önkéntes felajánlásokból sem állhattak össze a múlt szombati százmilliós értékű, amatőrnek semmiképpen sem nevezhető körülmények.

Újra jönnek a kisemberek

Már csak azért sem, mert három héttel korábban, március 15-én Magyar Péter szintén tartott egy sok embert megmozgató rendezvényt, amelynek szintén vaskos költségei lehettek. Az ünnepi akció kiadásait egyes becslések százmillió környékére becsülték, Varga Judit exférje kisebb összeget, 20-30 millió forintot jelölt meg. Magyar a Tények beszámolója szerint akkor azt mondta, részben a saját pénzéből, részben önkéntes felajánlásokból valósult meg a rendezvény, s hozzátette azt is: „kisemberek adták össze” a summát.

Ez is érdekelheti:  Más tollával ékeskedik Karácsony Gergely

Korábban Amerikából jött a pénz

A kisemberes-adományos magyarázat nem szokatlan mostanában a hazai baloldalon. Érdemes felidézni a szintén kormányváltásért dolgozó Gyurcsány Ferenc-féle, Márki-Zay Péter vezette egyesült baloldal 2022. március 15-i demonstrációját. Az Állami Számvevőszék februárban nyilvánosságra hozott részjelentéséből az derül ki, hogy a rendezvény 383 millió forintba került: a cech 70 százalékát az amerikai forrásokkal kitömött Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) állta, 20 százalékát a DatAdat, és a pártok mindössze 10 százalékban fizették a költségeket.

Az MMM anyagi háttere kapcsán pedig érdemes felidézni a Nemzeti Információs Központ 2023-as jelentését, eszerint az Action for Democracy (A4D) nevű, Korányi Dávid irányította szervezet 3 milliárd forintnyi dollárral, míg egy svájci alapítvány 1 milliárd forintnyi devizával látta el a baloldalt. Az összegből 1,8 milliárd forint kötött ki Márki-Zay mozgalmánál. Az ügy kipattanásakor a főszereplők azt állították, hogy úgynevezett mikroadományokból jött össze a pénz.

Utóbb derült ki, hogy az A4D 2022-es, négymilliárd forintos éves költségvetésének oroszlánrészét, kilencven százalékát egy magánszemély, mégpedig minden bizonnyal Soros György adta.

Ki fizette a Magyar-számlát?

Visszatérve az elmúlt hetek Magyar-akcióira:  Varga Judit exférjének elmúlt három hétben tartott két nagyobb rendezvényére a legalacsonyabb értékekkel számolva is minimum 150 millió forint költöttek. Azt viszont továbbra sem tudni, pontosan honnan származott az összeg.

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Magyar Péter (Fotó: Havran Zoltán, Magyar Nemzet)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük